100 jaar na kerstbestand WOI opnieuw kerstvoetbal in loopgraven
Foto: Wouter Van Vooren

Op kerstavond nemen Duitse en Britse soldaten het op een voetbalveld in Afghanistan tegen elkaar op, exact honderd jaar na de beroemde 'kerstvrede' in de loopgraven tijdens de eerste wereldoorlog. Tijdens die enkele dagen durende wapenstilstand speelden de Britten en de Duitsers aan het westelijk front een partijtje voetbal.

Die legendarische gebeurtenis wordt nu opgewarmd door Isaf, de internationale troepenmacht in Afghanistan. De wedstrijd vindt plaats op een helikopterveld dat tot dusver door de Amerikaanse militairen werd gebruikt voor American football en baseball. Er staan gelukkig ook twee doelen en er is zelfs een kleine tribune.

Niet echt Camp Nou, 'maar de wedstrijd honderd jaar geleden in de loopgraven werd niet echt in betere omstandigheden gespeeld', zei een van de militaire bedenkers van de match. Overigens: 'Destijds waren wij vijanden, nu vechten wij als vrienden aan dezelfde kant'. Veel minder kans op gele of rode kaarten, dus.

Morgen/Woensdag vindt reeds een militaire uitgave van de voetbalklassieker plaats, in Aldershot nabij Londen. Verwacht wordt dat de Bulldogs aantreden met Bobby Charlton, de legendarische speler van Manchester United die ook op het veld stond in de WK-finale op Wembley in 1966 (de Engelsen wonnen toen, na verlengingen en een betwist doelpunt, met 4-2).

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig