Wetenschappers vinden aanwijzing voor leven op Mars
Foto: EPA

De Amerikaanse robotjeep Curiosity heeft op de planeet Mars mogelijk een gigantische stap gezet in de zoektocht naar leven op de rode planeet. Curiosity merkte een regelmatige uitstoot van methaan op. De wetenschappers van de Curiosity-missie hebben nog geen idee waar dit gas vandaan komt, maar een piek in uitstoot van methaangas kan wijzen op de aanwezigheid van levende organismen.

De resultaten van hun studie worden gepubliceerd in het donderdag te verschijnen nummer van het vakblad Science. Op onze planeet komt methaan (CH4) in de natuur voor in samenhang met aardolie. Het wordt ook aangemaakt door bacteriën in de voormagen van runderen. Omdat het bestaan van olievelden op Mars veel te vergezocht is, lijkt de aanwezigheid van bacteriën op Mars, levende organismen dus, de meest plausibele verklaring.

De wetenschappers baseren zich voor hun vaststelling dat methaan op regelmatige basis op de Rode Planeet wordt uitgestoten, op meer dan twintig maanden van informatieverwerking. Curiosity stelde het methaan vast in de krater van Gale, waar de jeep in augustus 2012 plaats vatte.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig