Meer journalisten ontvoerd in 2014
Foto: AP

Wereldwijd zijn dit jaar al 119 journalisten ontvoerd tijdens het uitvoeren van hun werk, 37 procent meer dan in 2013. Dat stelt de organisatie Reporters zonder Grenzen dinsdag in een jaarlijkse balans.

De meeste ontvoeringen gebeurden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, met 29 gevallen in Libië, 27 in Syrië en 20 in Irak. Dat komt vooral door het offensief van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië, terwijl de schermutselingen tussen rivaliserende milities in Libië niet ophouden. In Oekraïne, vooral in het oosten waar het conflict blijft woeden, werden 33 journalisten ontvoerd.

Wereldwijd worden momenteel 40 journalisten en drie burgerjournalisten gegijzeld. Lokale journalisten betalen de hoogste prijs. Zij maken 90 procent van de ontvoerden uit.

Het aantal journalisten en burgerjournalisten dat door bedreigingen, geweld of staatsrepressie naar het buitenland moest vluchten, is meer dan verdubbeld tot respectievelijk 139 en 20. Volgens de organisatie zijn verder 66 journalisten, 19 burgerjournalisten en 11 mediamedewerkers om het leven gebracht vanwege hun werk. ‘Het hoge aantal van ontvoeringen en gevluchte journalisten toont dat de gevaren voor mediawerkers wereldwijd geenszins zijn afgenomen’, zo zei woordvoerster Astrid Frohloff.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig