In de ons omringende landen wordt druk uitleg gegeven over de nationale staking in ons land. Dat gaat van het feitelijke ‘geen treinen, vluchten of schepen’, tot ‘chaotische begindagen voor de nieuwe regering’.
‘Sinds gisteravond hebben de vakbonden het grootste deel van België platgelegd als protest tegen geplande bezuinigingen van de regering’, klinkt het feitelijk bij onze noorderburen. ‘Geen treinen, vluchten of schepen’, somt de Nederlandse krant NRC op. Maar de krant weet dat ‘niet iedereen even blij [is] met de staking. Veel Belgen zijn moe van het staken, nu alweer de vierde grote staking in korte tijd’ en dat de Facebookpagina van de Werkbond ‘al meer dan 23.000 keer geliket is’. Trouw maakt daarvan dat het land plat ligt, ‘terwijl slechts een kleine minderheid staakt. De meeste Belgen staken niet.’
Toch doet men in Nederland ook een poging om de sociale onrust te verklaren: ‘de pensioenleeftijd gaat omhoog, de indexering wordt tijdelijk opgeschort, de steeds luidere roep om een vermogens(winst)belasting...’ Bij De Telegraaf voegt men nog toe dat er ‘geen treinen van en naar België rijden’ en bij De Volkskrant citeert men de vakbonden: ‘Er is nog nooit zo’n sterke staking geweest’.
Ten oosten van ons land klinkt het in het Duits dat ‘Belgien steht still’. Bij Der Spiegel waarschuwt men ‘wie vandaag naar België wil, moet zich voorzien op een lange reis. Honderden vluchten zijn geannuleerd en er rijden geen treinen. De vakbonden hebben opgeroepen om te besparen tegen de hervormingspolitiek van de regering.’ Hetzelfde bericht bij de Frankfurter Allgemeine Zeitung, maar dan iets korter door de bocht: ‘De reden voor de staking? De pensioenleeftijd moet worden verhoogd naar 67 jaar.’ Bij BILD, Die Welt en de Süddeutsche Zeitung is echter enkel aandacht te vinden voor de gijzeling in Gent, en schrijft men geen woord over de staking.
‘Michel als voorman van De Wever’
‘Chaotische begindagen voor de nieuwe regering’, klinkt het in Franse media. Premier Michel ‘worstelt’ volgens Le Monde ‘om het land van zijn leiderschap te overtuigen, en wordt beschreven als de voorman van Bart De Wever, de leider van de Vlaams-nationalistische partij.’ De krant concludeert dat de federale coalitie ‘zeer onpopulair [is] na twee maanden te bestaan’.
Bij Le Parisièn wordt opnieuw gekopt op de uitspraken van de vakbonden: ‘België verlamd door historische staking’. De christelijke vakbond stelt er dat er in ons land nog ‘nooit zo’n sterk front was, van noord naar zuid en van oost naar west’. Bij France24 verscheen gisteren al een aankondigend bericht over hoe België zich opmaakt voor ‘landelijke stilstand’. Vandaag focust de nieuwszender op de blokkades: ‘Zowel internationaal als in het binnenland is geen verkeer via lucht of spoor meer mogelijk.’ Bij Libération is enkel een bericht over de gijzeling in Gent te vinden.
‘Biggest strike in years in Belgium’, klinkt het aan de overkant van het kanaal. ‘Protestacties tegen bezuinigingsmaatregelen brengen België tot stilstand’, ziet de Britse krant The Guardian. ‘België sluit zich af van de buitenwereld’, en opnieuw weerklinkt de stem van de christelijke vakbond. Bij The Telegraph maakt men het iets tastbaarder: ‘Eurostardiensten, overzetboten en vluchten van en naar Brussel zijn onmogelijk door de grootste staking in jaren.’
Bij openbare omroep BBC verduidelijkt men nogmaals waarom die staking er gekomen is: ‘11 miljard euro besparingen, verhoging van de pensioenleeftijd, de indexsprong...’ Daarbij wordt vermeld dat premier Michel ‘Belgium’s youngest leader since 1841’ is.
Verder in de wereld zijn maar sporadisch berichten terug te vinden over onze ‘historische’ staking. ‘België afgesloten van de wereld door nationale staking’, klinkt het bij The Times of India. ‘Belgen protesteren tegen de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67, de indexsprong en het schrappen in openbare dienstverlening’ duidt The Voice of America. Op de Russische nieuwswebsite Sputnik News klinkt het dat ‘Belgische vakbonden zeggen dat ze geen andere keuze hebben’. Het Thaise TTR Weekly houdt het beknopt: ‘Strike stops flights in Belgium’. Het Amerikaanse netwerk Fox News breidt iets uit: ‘Belgische staking verlamt lucht- en spoorverkeer en blokkeert bedrijven in heel het land’.