Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, raamt de economische schade van de drie regionale actiedagen en de nationale staking op ongeveer 600 miljoen euro. 'De economische schade is onevenredig hoog in vergelijking met het aantal stakers', zegt gedelegeerd bestuurder Jo Libeer in een communiqué.
Net als het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) eerder maandag, stelt Voka dat er tijdens de actiedagen van de voorbije weken maar weinig stakingsbereidheid was in de privésector. 'We zagen telkens een lage stakingsbereidheid in de Vlaamse en Brusselse kmo’s', aldus Jo Libeer. 'Vooral bij overheidsdiensten en grote ondernemingen was er veel hinder.'
Voka stelt wel vast dat 'de vakbonden blijkbaar van tactiek veranderd zijn'. 'Waar we bij de grote staking in 2012 vaststelden dat slechts drie procent van de ondernemingen werd gehinderd omdat hun bedrijventerrein werd afgesloten, is dat vandaag bijna één op de vier. Dat is onaanvaardbaar. Wij respecteren het recht op staken. Maar er is een verschil tussen het stakingsrecht en het overtreden van de strafwet. Het blokkeren van de openbare weg is een misdrijf', luidt het.
Voka waarschuwt nog voor de negatieve effecten op langere termijn. 'De gevolgen van de stakingsacties, en de aankondiging van de vakbonden dat er mogelijk na nieuwjaar nog verdere acties op til zijn, zijn bijzonder schadelijk voor ons imago in het buitenland. Het aantrekken van nieuwe bedrijven, nieuwe klanten of nieuwe investeringen dreigt daardoor voor langere tijd negatief beïnvloed te worden', aldus nog Jo Libeer.
Unizo raamt economische schade van nationale staking op 480 miljoen euro
Ondernemersorganisatie Unizo raamt de schade van de nationale staking vandaag/maandag op 264,8 miljoen euro in de private sector. Als ook de schade voor de overheid erbij wordt gerekend, komt men uit op zowat 480 miljoen. "En dan hebben we extra kinderopvang, alternatieve manieren om op het werk te raken of het moeten opnemen van verlof nog niet meegerekend", klinkt het.
Beide werkgeversorganisaties lijken het er wel over eens dat de acties buiten proportie waren. "Op die manier wordt het fragiele economische herstel weer teniet gedaan", zegt Unizo. "Wij stellen de vakbonden verantwoordelijk voor het economisch verlies."
Vooral de stakersblokkades worden veroordeeld. "Dat vakbonden in een moderne rechtsstaat als de onze zomaar grote delen van het land kunnen blokkeren, gaat er niet in", aldus Unizo.
Uit een rondvraag van Unizo blijkt dat er maandag slechts in 6,5 procent van de kmo's is gestaakt. Maar één op drie van de bedrijven ondervond wel hinder van de acties.