Waarop moet u letten bij het vergelijken van energieprijzen?
Waarop moet u letten bij het vergelijken van energieprijzen?
Veel mensen die hun energiecontract willen doorlichten, vergelijken gewoon de prijs die ze momenteel betalen met de verschillende aanbiedingen in een vergelijkingsmodule. Dat is begrijpelijk, maar niet helemaal correct. En wel hierom.

Uw jaarlijkse factuur is opgesteld op basis van de prijzen die het voorbije jaar van toepassing waren. Dat zegt eigenlijk niets over de tarieven die u het komende jaar verschuldigd bent. In een vergelijkingsmodule zie u echter de tarieven voor het komende jaar. Die kunt u dus niet vergelijken met die op uw factuur.

De beste manier om te controleren of uw huidige contract nog het meest voordelige is, is uw eindafrekening erbij nemen en een vergelijking maken op basis van uw jaarlijkse verbruiksgegevens. Dan kan u zie hoe uw contract het er het komende jaar zal vanaf brengen in vergelijking met de overige contracten.

De enige uitzondering op deze regel betreft de verbruikers die over een contract beschikken voor meerdere jaren met een vaste energieprijs, een zogenaamd 'semi-vast'-contract. In dit specifiek geval is de prijs die de leverancier vraagt voor zijn energie vast voor de hele duur van het contract. Als u zich niet in het laatste jaar bevindt, kan u effectief de eenheidsprijzen op uw afrekeningsfactuur vergelijken met de eenheidsprijzen van de andere formules in een vergelijking.

Altijd op de hoogte blijven van de energieprijzen? Via de gratis alerts van Mijnenergie.be krijgt U elke maand alle nieuwe prijzen van alle energieleveranciers voor uw regio via email.