Dit las u in 2014
Graffiti voor Luc De Vos in Gent Foto: fvv
De dood beroert, ook in 2014. En we zijn weer heel wat dierbaren verloren. Sommigen onbegrijpelijk, allemaal en altijd veel te vroeg. U las dit jaar dan ook over verlies. Als was het om de pijn te bestrijden, vond u ook de weg naar hoopvolle berichten, en naar de pure feiten. U wilde getroffen en geïnformeerd worden.

De Vos en zijn laatste tocht

Het zit nog vers in het geheugen maar dat maakt het niet minder opvallend. De dood van Luc De Vos trof de lezers van De Standaard harder dan gelijk welke andere gebeurtenis. Dat moet toch blijken uit analyse van de cijfers. Op zaterdag 29 november werd de zanger van Gorki gevonden in een flat in de Kasteellaan in Gent. Hij gebruikte die ruimte als werkplaats. De Vos werd amper 52 jaar oud. Gent dompelde zich onder in rouw. Bij zijn begrafenis maakte Gent duidelijk hoe de stad De Vos zou blijven eren in de toekomst: met muziek en feesten, de Gentse feesten.

Het zijn gekken, die wegpiraten

Met de opkomst van de dashcam, een camera die bestuurders op hun dashboard installeren, maakten we dit jaar uitgebreid kennis met de 'wegpiraat'-filmpjes. Het begon allemaal met deze video en u vond het - om het à la Astrid Bryan te zeggen - amazing. 'Zie je wel', hoorden we onze lezers denken, 'ik kom die gekken ook tegen op de weg'. En u kwam ze inderdaad nog tegen, getuige de vele opvolgers van de wegpiraat op de E314. 

Werken of niet werken?

De hete herfst spleet ons land in twee: de stakers en de niet-stakers, de aanhangers versus de critici van Michel I. Enige polarisering was beiden niet vreemd. 'Sommige mensen denken dat ze kost wat kost mogen gaan werken, wij vinden dat we kost wat kost mogen staken', zei een van de vakbondsmannen van het ACV. U vond het bovenal interessant om goed geïnformeerd te zijn: wat ligt wanneer plat, en hoe lang? De Standaard hield u op de hoogte. Ook over de gebeurtenissen tijdens de betoging en de stakingen.

Kaarsen klaarzetten

De vraag 'Verliezen we stroom deze winter?' hield u dit najaar bovengemiddeld bezig. De details over het afschakelplan sijpelden met mondjesmaat binnen. Eerst kwam u te weten of uw gemeente in het afschakelplan is opgenomen. Enkele weken later lanceerde de overheid een website met alle straten die een paar uur op kaarsen zouden moeten overleven. Of u die massaal aankocht, weten we niet. Feit is wel dat u alle tips om energie te besparen met plezier doornam. Het licht ging vooralsnog niet uit, ondanks sabotage (Doel 4), een brand (Tihange 3) en een staking (elektriciteitscentrale van Langerlo).  

Het onwaarschijnlijke verlies van de MH17

Bijna tweehonderd Nederlanders, meer dan veertig Maleisiërs en ook 6 Belgen kwamen om bij de crash van vlucht MH 17 van Malaysia Airlines. Het vliegtuig kwam neer in Oost-Oekraïens gebied, op dat moment onder het bewind van pro-Russische rebellen. Oekraïne beschuldigde Rusland, en omgekeerd. De Duitse geheime dienst kwam met bewijzen dat het vliegtuig door pro-Russische rebellen uit de lucht is geschoten, een theorie die in het Westen de gangbare verklaring vormt. De Belgische peren kregen er onder te lijden, maar dat is niets vergeleken met het verdriet van Nederland

Jerome Sessini

Dood Dehaene legt verkiezingsstrijd stil

Een week voor de grote verkiezingen van 25 mei sterft oud-premier Jean-Luc Dehaene onverwacht in Frankrijk. De 'loodgieter' was van 1992 tot 1992 premier en leidde twee regeringen. Het verdriet bij familie en collega's was groot, de zenuwachtigheid onder politici steeg naar een hoogtepunt. De overwinning van N-VA leek dan al een zekere zaak, maar onverwachte gebeurtenissen kunnen de gang van zaken altijd wijzigen. Uit respect gelastte VTM een verkiezingsdebat af. CD&V schortte de campagne een tijdlang op. De bijzonder harde campagne, met als hoogtepunt de tweestrijd tussen Bart De Wever en Paul Magnette, ging daarna gewoon door. Dat een 17-jarige Lorenzo daar zijn bedenkingen bij had, vond u bijzonder interessant.

Ze vallen bij bosjes

Het leek wel het jaar van de vliegtuigcrashes. Amper enkele weken na de rampvlucht MH17 stortte een vliegtuig van Air Algérie neer in Mali. 116 mensen kwamen om het leven, onder wie één Belg. Volgens een analyse van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken is de meest waarschijnlijke oorzaak de slechte weersomstandigheden. 

Wie?

Vijf nieuwe regeringen, een veelvoud aan nieuwe gezichten. Weet u wie de nieuwe minister van Begroting is? Of de voorzitster van de Senaat? Hier vindt u ons spiekbriefje, ideaal voor een eindejaarsquiz bijvoorbeeld. Mocht u zich nog afvragen wie nu weer de nieuwe Vlaamse minister-president is, De Standaard weet raad

Bart De Waele

Bonnenman

De hedendaagse Robin Hood van de Vlaamse polders blijft u boeien. Bonnenman had zich voorgenomen dit jaar zijn grootste stunt ooit uit te halen. Hij trok naar Blokker met 200 kortingbonnen en eiste een lading tuinmeubelen ter waarde van 1 miljoen euro. Het is de specialiteit van bonnenman: gaten vinden in de marketingstrategie van bedrijven. Vaak met succes, maar bij Blokker keerde hij met lege handen terug naar huis. 

Igor Decraene

Wielerbelofte Igor Decraene komt eind augustus om in een vreemd ongeval. Het leek even op zelfdoding, maar uiteindelijk bleek hij aangereden door een trein. Eind november 2013 werd Decraene bij de verkiezing van de Kristallen Fiets uitgeroepen tot beste jongere en op het Sportgala eindigde de talentvolle renner als tweede in de verkiezing van Beloftevolle Jongere van het Jaar. Hij gold als één van de grootste Belgische wielertalenten en had voor volgend seizoen een contract getekend bij het beloftenteam van Omega Pharma-QuickStep.

Verrassing van formaat

Het zou een Vlaamse regering worden met twee partijen: CD&V en N-VA. Daar leek het toch op tot het allerlaatste ogenblik. Pas in de laatste uren voor de nieuwe regering aangekondigd werd, kreeg Open VLD een voet tussen de deur. 'Mirakelvoorzitter' Gwendolyn Rutten stond in de vroege ochtend van dinsdag 22 juli te blinken naast Wouter Beke en Bart De Wever. Het was haar gelukt. 

Alles weten

Het internet puilt over van informatie, dat moeten we u niet vertellen. In die hooiberg zocht u geregeld naar die ene speld. Net dat stukje informatie waar u naar op zoek was. Over ebola bijvoorbeeld. Het virus maakte dit jaar in West-Afrika duizenden slachtoffers, en het einde is nog niet in zicht. Wat is ebola, eigenlijk? Is het besmettelijk, en zo ja, hoe dan? U wilde er alles over weten.

De komiek lacht niet meer

Een van de meest geliefde acteurs ter wereld Robin Williams pleegde op 12 augustus 2014 zelfmoord. Zijn leven lang had hij mensen aan het lachen gebracht, maar dat kon hij voor zichzelf nog amper opbrengen. Het was geen geheim dat Williams kampte met depressies. Het verhaal van de komiek die angsten en duistere gedachten verborg, raakte zijn fans, vrienden en familie in die laatste weken van de zomervakantie diep.