De 18-jarige man die maandagmorgen beweerde dat zijn vriend gegijzeld werd door vier mannen met kalasjnikovs en een massale politie-actie op de been bracht, is aangehouden door de onderzoeksrechter. Dat meldt de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen maandagavond.

De man die volgens de aangever het slachtoffer was, zegt dat er geen sprake was van bedreigingen of van mannen met kalasjnikovs. De 18-jarige houdt vol dat er kalasjnikovs waren, maar het gerecht hecht geen geloof aan die verklaring. Het gaat om een illegaal die onlangs veroordeeld werd voor drugsdelicten.

De 18-jarige werd aangehouden wegens valse melding en riskeert bij een veroordeling tot twee jaar cel en een geldboete van 1.800 euro. Hij kan mogelijk aansprakelijk gesteld worden voor een deel van de kosten van de operatie. Toxicologisch onderzoek moet duidelijk maken of de jongen, die al eerder veroordeeld werd voor drugsdelicten, onder invloed verkeerde.

De politie was maandagmiddag binnengevallen in een appartement in de Pilorijnstraat in Gent nadat ‘s ochtends een gijzeling was gemeld. Volgens de melding waren vier gewapende mannen het appartement binnengegaan en hadden vermoedelijk één persoon gegijzeld.  Een vijftiental zwaar bewapende leden van de speciale eenheden drong daarna het gebouw binnen. Na ongeveer een half uur verlieten de speciale eenheden het huis weer. Er werden geen extra personen door de voordeur naar buiten gebracht. Leden van de federale gerechtelijke politie, voornamelijk in burgerkledij, gingen de woning binnen.

Net voordat de speciale eenheden de woning binnenvielen, hadden agenten twee mannen gearresteerd. Een van hen werd voor de woning overmeesterd en in de boeien geslagen, een tweede man gaf zichzelf over.

De drie mannen die uit de woning werden meegenomen, waren bewoners die niets met de zaak te maken hadden. "In de woning werden geen wapens of drugs aangetroffen", zegt parketwoordvoerster Annemie Serlippens. "Alleen de 18-jarige spreekt van vier mannen met kalasjnikovs. Het slachtoffer is uitvoerig verhoord en zegt dat er geen sprake was van gijzeling, bedreigingen of wapens. Er is geen enkele reden meer om het verhaal van de 18-aangever aan te nemen. Hij wordt voorgeleid omdat zijn onjuiste melding een hele hetze veroorzaakte."

De tiener riskeert bij een veroordeling wegens valse aangifte tot twee jaar cel en een geldboete, en kan moeten opdraaien voor een deel van de kosten van de operatie. "We konden niet anders dan het verhaal zeer ernstig nemen. De man kwam zeer overtuigend over, en er werden heel veel mensen en middelen ingezet. We onderzoeken of de man onder invloed verkeerde toen hij de aangifte deed", zegt de parketwoordvoerster.

Politie massaal aanwezig

Onmiddellijk na de melding vanmorgen kwam de politie massaal ter plaatse. De lokale politie zette een dertigtal manschappen in en ook de federale politie werd ingeschakeld. De helikopter van de federale politie gaf luchtbijstand en de buurt werd volledig afgezet. Het stuk van de Pilorijnstraat, tussen de Land Van Waaslaan en de Antwerpsesteenweg, werd afgezet voor alle verkeer.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig