'ABVV wil federale regering niet doen vallen'
Marc Goblet van het ABVV/FGTB Foto: belga
Volgens algemeen secreatris van het ACV-CSC Marie-Hélène Ska, is er nooit zo'n sterke staking geweest als vandaag. De eisen van de vakbonden blijven dezelfde. De evenknie van Ska bij het ABVV, Marc Goblet, benadrukt dat de socialistische vakbond niet uit is op de val van de regering.

Goblet zei op Bel RTL dat hij de federale regering absoluut niet wil doen vallen. De regering is 'democratisch verkozen'. De regering zal 'niet noodzakelijk door ons vallen. Het is wel zeer goed mogelijk dat ze valt door interne onenigheid', luidde het.

Goblet liet horen dat de deur van het sociaal overleg op een kier blijft, na een eerste vergadering van de Groep van 10 vorige week en voor een nieuw treffen van de sociale partners woensdag. Hij sluit nieuwe acties intussen niet uit. 'We gaan eerst zoeken naar sporen om het overleg opnieuw leven in te blazen, maar als we moeten vaststellen dat we nog altijd in dezelfde logica van autisme zitten zoals we die nu kennen van de kant van de regering en de werkgevers, zullen we geen ander alternatief hebben dan vanaf januari een nieuw actieplan vast te leggen', aldus de nummer 2 van het ABVV.

Frustratie

'Er is nooit zo'n sterke staking geweest, in gemeenschappelijk front, van Noord naar Zuid en van Oost naar West.' Dat zegt Ska, terwijl ze zelf aan een stakingspost voor een schuil in Luik stond. Ska is sinds dit voorjaar de nieuwe nummer 2 van het ACV, na voorzitter Marc Leemans. 'Overal waar ik kom, zie ik een grote vastberadenheid. Maar ik merk ook een groeiende frustratie. De vakbondsafgevaardigden en de werknemers hebben de indruk dat ze niet gehoord worden. Het is dringend tijd dat dat verandert.'

Aan de werkgevers vroeg Ska dat ze 'hun dogmatisme stoppen' en niet alleen spreken over sociaal overleg, maar dat ook in de praktijk omzetten. Ska herhaalde dat de stakende werknemers een meer gelijke verdeling van de inkomsten willen.

Muisstil

‘Toen we meer dan 120.000 mensen op straat brachten, bleef de regering muisstil. Tijdens de maandagstakingen die daarop volgden, kregen we evenmin klank of beeld. Straks is er de algemene staking, en ik vrees het ergste’, zei de nummer 1 van het ACV in Le Soir.

Dinsdag worden de acties geëvalueerd. Tot dan komt er geen standpunt over een nieuwe nationale staking. 

Het ABVV stelt nieuwe acties in het vooruitzicht. ‘We zullen blijven staken tot de regering haar oren en ogen opent’, zo luidde het op het congres van de arbeiderscentrale van het ABVV nogal vaag. ‘We gaan verder na ­15 december.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in