Peeters roept coalitiepartners op tot meer sereniteit
Foto: belga
Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is de constante commentaren van partijvoorzitters Bart De Wever en Gwendolyn Rutten over de stakingen beu. Hij vraagt zijn coalitiepartners om geen olie op het vuur te gooien. ‘Ik heb geen nood aan schoonvaders en -moeders vanop de zijlijn. Dat ze dan in de regering komen zitten', zegt hij vandaag in De Standaard.

Peeters is als minister van Werk dé man die in het conflict tussen regering en vakbonden de lont uit het kruitvat moet halen. Een huzarenstuk, waarbij hij elke stoorzender kan missen als kiespijn. Daarom riep hij donderdag in de Kamer ‘anderen die vanuit de marge de zaken moeilijker maken’ al op om niet verder olie op het vuur te gooien. N-VA-voorzitter Bart De Wever had net voordien al eens zwaar uitgehaald naar de stakers en de vakbonden.

Maar de oproep van Peeters vond geen gehoor bij zijn coalitiepartners. Het afgelopen weekend staken De Wever en ook Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten nog een tandje bij in hun aanklacht van de ‘politieke staking’ vandaag. Dit tot groot ongenoegen van Peeters.

‘Ik blijf bij mijn uitspraken van donderdag in de Kamer. Door straffe uitspraken te doen ga je de partners niet rond de tafel krijgen. Het maakt de zaken er niet gemakkelijker op’, zei hij gisteren. ‘Iedereen zegt wat hij denkt te moeten zeggen. Maar ik heb geen nood aan schoonvaders en -moeders vanop de zijlijn. Dat ze dan in de regering komen zitten.’

Dat laatste is vooral een verwijt richting De Wever. Als voorzitter van de grootste partij in het land was hij de logische premier van de ‘Zweedse’ coalitie geweest. CD&V had hem ook graag in die rol gezien. Maar De Wever koos ervoor om Antwerps burgemeester en voorzitter te blijven, wat hem de ruimte geeft om voldoende afstand te houden tegenover de regering waarvan ook zijn partij deel uitmaakt. De vrees van CD&V dat hij zich zo als een ‘schoonvader’ van deze regering zou gedragen, ontstond al toen hij het debat over cannabis of bedrijfswagens in de kiem smoorde.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig