Voorzitter Europees Parlement Martin Schulz wint Karelsprijs
Foto: EPA

Martin Schulz wordt wegens zijn inzet en verdienste voor een democratisch Europa beloond met de Karelsprijs 2015. Hij treedt daarmee in de voetsporen van Herman Van Rompuy. Het bestuur van de Karelsprijs eert Schulz als een prominente vertegenwoordiger van de heropleving van de Europese democratie, zo deelde de organisatie zaterdag mee.

Schulz’ pleidooi voor topkandidaten van de verschillende politieke families bij de Europese verkiezingen van mei dit jaar wordt gesmaakt. Zo reikte de sociaaldemocraat (SPD) volgens de mensen van de Internationale Karelsprijs een belangrijke bouwsteen aan voor de nieuwe start van de Europese democratie.

Schulz was namens de Europese sociaaldemocraten kandidaat-voorzitter voor de Europees Commissie. Nog voor zijn nominatie pleitte hij er bij de andere politieke families voor om een bij de stembusgang één kandidaat-voorzitter naar voren te schuiven. Als initiatiefnemer zette Schulz zich volgens de Karelsprijs in voor de versterking van het Europees parlement, het parlementarisme en de democratische legitimiteit.

De ‘Internationale Karelsprijs van Aken’, die sinds 1950 uitgereikt wordt, is ‘de oudste en bekendste prijs die uitgereikt wordt voor verdiensten ter bevordering van de Europese eenwording’. De prijs is genoemd naar Karel de Grote, die door zijn tijdgenoten als de ‘vader van Europa’ werd gezien, klinkt het op de website van de stichting uit Aken.

De 58-jarige Duitser volgt op de erelijst Herman Van Rompuy op, onze landgenoot die tot voor kort voorzitter van de Europese Raad was. Van Rompuy werd door het bestuur van de Karelsprijs omschreven als ‘onvermoeibare werker, mediator en consensusbouwer’ die een belangrijke bijdrage leverde voor de consolidatie en verdere ontwikkeling van de Europese Unie.

Schulz zal de prijs op 14 mei 2015 in ontvangst nemen, enkele dagen na de zeventigste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog, aldus de organisatie.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig