Fitch verlaagt kredietstatus Frankrijk
Foto: EPA

Kredietbeoordelaar Fitch heeft vrijdag zijn kredietoordeel over Frankrijk een stap verlaagd, van AA+ naar AA. Het lagere rapportcijfer betekent dat de firma er iets minder zeker van is dat Frankrijk op de lange termijn aan al zijn betalingsverplichtingen kan blijven voldoen.

Midden oktober had Fitch al gewaarschuwd dat een spoedige afwaardering tot de mogelijkheden behoorde, gezien de gebrekkige voortgang die de Franse regering boekt bij het op orde brengen van de overheidsfinanciën. Extra bezuinigingen die sindsdien zijn aangekondigd, veranderen daar weinig aan, aldus het ratingbureau.

Frankrijk liet eerder dit jaar weten dat het niet in 2015, zoals afgesproken met Brussel, maar pas op zijn vroegst in 2017 zal voldoen aan de Europese norm voor het begrotingstekort van 3 procent van de totale omvang van de economie. Dat kwam het land vorige maand op een waarschuwing van de Europese Commissie te staan.

De Fransen hebben tot begin maart de tijd gekregen om met een betere financiële planning voor volgend jaar te komen. Gezien de zwakke economische situatie van het op een na grootste euroland ziet Fitch evenwel weinig mogelijkheden om de overheidsfinanciën op korte termijn substantieel te verbeteren.