Onderstaand lexicon maakt het u mogelijk de Belgacom-files grondig te lezen.

NSA. De National Security Agency (NSA) is minder bekend dan de andere Amerikaanse inlichtingendiensten CIA en FBI maar is volgens specialisten wel de machtigste ter wereld. Het hoofdkwartier ligt in Fort Meade, Maryland, niet ver van Washington D.C. Bij de NSA zouden dertig- tot veertigduizend mensen werken. De dienst is gespecialiseerd in de onderschepping van telecommunicatie, of Signals Intelligence.

SIGINT. Sigint of Signals Intelligence slaat op het het verzamelen van inlichtingen uit communicatiemiddelen zoals telefoon, e-mail, maar ook sociale media. NSA, GCHQ en CSEC hebben zich toegelegd op het onderscheppen van dat soort communicatie.

GCHQ. Het Government Communications Headquarters (GHCQ) is de Britse evenknie van de NSA. De Canadezen hebben hun Communications Security Establishment Canada (CSEC).

Five Eyes. Samen met de Nieuw-Zeelandse, Canadese en Australische geheime diensten vormen de Amerikaanse en Britse geheime diensten de 'Five Eyes Community', landen die zoveel mogelijk hun verzamelde inlichtingen met elkaar delen.

Metadata. De verkeersgegevens van telecommunicatie. Wie belt wie, de duur van het gesprek en de locatie van waaruit gebeld of gemaild wordt. Vaak is dat voor inlichtingendiensten belangrijker dan de inhoud van het gesprek zelf.

NOC. Een Network Operations Centre is het zenuwcentrum van een communicatienetwerk.

MyNOC. 'My Network Operations Centre' is de naam van een programma bij de Britse GCHQ dat zich richt op de infiltratie van Network Operation Centres.

NAC. Het 'Network Analysis Centre' (niet te verwarren met NOC) is een eenheid binnen de GCHQ die zich richt op het in kaart brengen en hacken van computernetwerken.

Merion Zeta. De codenaam die de GCHQ gaf aan Belgacom.

Operation Socialist. De naam van de inbraakoperatie bij Belgacom.

Router. Routers verbinden computernetwerken met elkaar door te bepalen welke trafiek mag passeren en wat op het netwerk wordt tegengehouden. Ze dienen bijvoorbeeld om een bedrijfsnetwerk met het internet te verbinden. In complexe communicatienetwerken zoals Bics zijn routers aparte machines die staan tussen alle andere apparaten in een netwerk en het verkeer ervan regelen. Je kunt de routers in een telecomnetwerk vergelijken met de telefooncentrales van tientallen jaren geleden, waar een operator mensen met elkaar in verbinding bracht door draden in het schakelbord te verplaatsen.

Bics. gebruikt routers om zijn internationale communicatieverkeer te regelen. De machines moeten een enorme stroom aan data kunnen beheersen.

Server. Is een computer die verbonden is in een netwerk maar niet dient als werkstation. Het kan bijvoorbeeld gaan om opslagruimte. Wanneer u een website bezoekt, maak uw pc via het internet verbinding met de server waarop de website staat.

CNE. Central Network Exploitation is de omschrijving die GCHQ geeft aan de spionage op een telecomnetwerk zoals Belgacom.

GRX. Is de afkorting van 'GPRS Roaming Exchange'. Dankzij GRX-technologie zijn telefonienetwerken aan elkaar gelinkt.