Wenende prins Gabriel ook opgemerkt in het buitenland
Koningin Mathilde troost prins Gabriel. In het midden staat prinses Eléonore. Foto: El País

Ook buitenlandse media besteden aandacht aan de begrafenisplechtigheden voor koningin Fabiola. ‘Adiós a Fabiola de Bélgica’, schrijft de Spaanse krant El País.

De emotionele beelden waarop prins Gabriël, de oudste zoon van koning Filip en koningin Mathilde, het duidelijk moeilijk kreeg tijdens de begrafenis, duiken ook op op buitenlandse nieuwssites. El País heeft naast een fotospecial ook een uitgebreid artikel. Daarin staat ondermeer dat de Spaanse koning Juan Carlos en koningin Sofía de plechtigheid hebben bijgewoond. Ook wordt vermeld dat in een land dat verdeeld is tussen Vlaamstaligen en Franstaligen de monarchie van belang is om bruggen te bouwen tussen de twee gemeenschappen.

Koningin Fabiola, geboren in de Spaanse hoofdstad Madrid, onderhield nog altijd banden met Spanje, zo schrijft de krant. Ze bracht haar vakanties door in het land en onderhield contacten met haar directe familieleden.

'Britse royals, schaam u'

De Britse Daily Mail brengt veel foto’s over de begrafenis. ‘Tranen voor geliefde tante’, kopt de tabloid. In het artikel staat dat er geen Britse royals beschikbaar waren om naar België te komen en dat enkel de Britse ambassadeur in België present was. In de reacties van lezers onder het stuk tonen sommige lezers zich verontwaardigd. ‘Ik vind het een schande dat niet één van de jongere leden van de koninklijke familie aanwezig was. We komen in een slecht daglicht terecht. Zelfs Japan Marokko en Thailand waren vertegenwoordigd’, klonk het. 'Britse royals, schaam u', luidt het in een andere post. 

Ook de Britse BBC besteedde aandacht aan het nieuws. In het artikel staat ook een paragraaf over de storm waarin koningin Fabiola terecht kwam na de opdoeking van de private stichting waarin ze haar erfenisgeld stak.