Radio 1 verlengt de nacht
Sven Gatz. Foto: BELGA

De nachtprogrammatie op Radio 1 zal als gevolg van de besparingen binnenkort een uur vroeger beginnen. Dat bevestigde minister van Cultuur en Media Sven Gatz (Open VLD) donderdag in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement.

‘Het klopt dat Radio 1 zijn programma-aanbod ‘s avonds wil herschikken’, zei Gatz op vraag van Bart Caron. ‘Momenteel start de nachtprogrammatie van Radio 1 op vrijdag, zaterdag en zondag en in de kerstvakantie en de zomermaanden reeds om 23 uur. Het net zal nu ook op de andere dagen zijn nachtprogrammatie aanvatten om 23 uur.’

Momenteel zendt Radio 1 vanaf 23 uur nog het muziekprogramma Closing Time uit. De afsluiter van de dag heeft afwisselend aandacht voor blues-, wereld-, jazz- en folkmuziek. Het nachtprogramma, waarbij de muziek enkel wordt onderbroken voor nieuws, is echter goedkoper om te maken.

‘Verstudiobrusseling’

Gatz liet in de commissie weten de bezorgdheid van de parlementsleden over de muzikale diversiteit op de openbare radiozenders te delen. Caron had het over de ‘verstudiobrusseling van Radio 1’ en de ‘Radio 1’isering van Klara’.

‘Ik wil bij de opmaak van de nieuwe beheersovereenkomst nagaan hoe we de diversiteit van alle mogelijke muziekgenres enerzijds, en de ondersteuning van onze Vlaamse muziekproducties via de VRT anderzijds, kunnen verankeren’, zei de minister.

Radio 1 onderzoekt volgens Gatz wel hoe meer muziek uit alle genres op een meer structurele manier in de programmering kan worden opgenomen. Zo wordt er nagedacht over een nieuw muziekprogramma op zondagavonden waarop er geen sport is.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in