'Zwaarste ochtendspits van 2014 op Vlaamse snelwegen'
Foto: Marc Herremans - Corelio

De ochtendspits op de weg verliep donderdag erg moeizaam. De combinatie van een treinstaking en een reeks kleine incidenten op de wegen heeft geleid tot 290 kilometer file op de Vlaamse snelwegen. 'Daarmee is het de zwaarste ochtendspits van het jaar in Vlaanderen', zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

De ochtendspits piekte rond 8.30 uur. Eerder had Beeckman al aangegeven dat de wachttijden op de snelwegen richting Brussel konden oplopen tot 2 uur.

In heel België liep de filelengte op tot 365 kilometer, volgens Beeckman de op een na zwaarste ochtendspits van het jaar.
Voor maandag, met de nationale staking, verwacht Beeckman geen nieuw record. De mensen zijn veel langer op voorhand gewaarschuwd, en velen blijven een dagje thuis. Er zouden daardoor minder voertuigen op de baan komen.

‘Het was al heel vroeg erg druk richting Brussel, vooral uit Gent en Limburg, de twee regio’s die het hardst getroffen lijken door de staking op het spoor’, klonk het bij het Vlaams Verkeerscentrum. ‘Om 7 uur was er al een wachttijd van een uur op de E40 vanuit Gent.’ 


Bovendien waren her en der kleinere incidenten door defecte voertuigen. Zo ondervindt het verkeer vanuit Leuven hinder door een vrachtwagen die zich vastreed op de berm van de E40 in Kraainem en getakeld moet worden.

 

Een op de twee treinen

Op het spoor rijdt nog altijd een op de twee treinen, door de staking van treinbestuurdersbond ASTB. Kort voor 8 uur reed volgens infrastructuurbeheerder Infrabel 80 procent van de treinen op de lijn Antwerpen-Brussel. Op de verbindingen Gent-Antwerpen en Kortrijk-Denderleeuw-Brussel reed drie kwart van de treinen.

Meer hinder was er op de lijnen kust-Gent-Brussel en Denderleeuw-Brussel, met telkens de helft van de treinen, en op de as Luik-Leuven-Brussel, waar een op de drie treinen reed.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in