België sloot met 60 multinationals geheim belastingakkoord
Foto: rr
Niet alleen Luxemburg maar ook België biedt multinationals de mogelijkheid om te onderhandelen over de winst waarop ze belast worden. Voor het eerst wordt duidelijk hoeveel bedrijven dat hebben gedaan, maar de inhoud van de rulings blijft geheim.

‘De rulingcommissie heeft sinds 2005 zestig van die akkoorden gesloten’, zegt Francis Adyns, de woordvoerder van de FOD Financiën. Het is de eerste keer dat duidelijkheid wordt geschapen over het aantal akkoorden. Maar de rulingdienst beroept zich op zijn beroepsgeheim om de inhoud voor zich te houden.

De omvang van de fiscale cadeaus is dan ook moeilijk te becijferen, maar de overheid geeft in haar slideshow, waarmee ze het systeem promoot, al het voorbeeld dat de belastbare winst met 60 procent verminderd kan worden. Bronnen binnen Financiën zeggen dat de vermindering kan oplopen tot bijna 90 procent. Dat was zo bij bierbrouwer AB Inbev, een van de weinige bedrijven waarvan de ruling uitlekte. Ook British American To­bacco zou in ons land zo’n ruling hebben.

De winst die hier onbelast blijft, zou in principe in het buitenland belast moeten worden. Alleen gebeurt dat niet omdat ons land die info niet spontaan doorspeelt. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft beterschap beloofd.