Oudste Parijse modehuis krijgt eindelijk retrospectieve
Jeanne Lanvin en haar dochter in 1907

Bijna zeventig jaar na haar dood pakt het Parijse Musée Palais Galliera uit met een retrospectieve rond Jeanne Lanvin, de oprichter van het oudste modehuis in Frankrijk dat nog steeds actief is.

Het Franse modehuis Lanvin mocht dit jaar 125 kaarsjes uitblazen en heeft dus een langere geschiedenis dan Dior, Chanel en Louis Vuitton. Toch heeft oprichtster Jeanne Lanvin (1867-1946) tot nu moeten wachten op een grote restrospectieve rond haar persoon en modehuis.

Lanvin begon haar carrière als een hoedenontwerpster, maar het waren de jurkjes die ze voor dochter Marguérite ontwierp, die aan de basis van haar grote doorbraak liggen. Die ontwerpen trokken de aandacht van andere vrouwen die al snel kopieën vroegen voor hun kinderen én voor zichzelf. Sinds 2001 is Alber Elbaz creatief directeur van het modehuis.

Elbaz hielp curator Olivier Saillard met de expo rond de Franse couturière en selecteerde meer dan honderd stukken uit de archieven van zowel het modehuis als het Parijse Musée Palais Galliera voor de tentoonstelling die op 8 maart de deuren opent.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in