Passage in boek Lena Dunham wordt aangepast
Foto: BELGAIMAGE

Het debuut van Lena Dunham blijft voor ophef zorgen. Een passage in ‘Not that kind of girl’ waarin ze het heeft over ongepast seksueel gedrag van een medestudent, bracht een naamgenoot van de figuur in een lastig parket. Die fout wordt rechtgezet bij toekomstige herdrukken, zo heeft uitgeverij Random House laten weten aan de Amerikaanse website The Wrap.

Sinds de 28-jarige televisiemaakster Lena Dunham haar debuut op de wereld losliet, heeft het boek al heel wat stof doen opwaaien. Zo beschuldigde een Amerikaanse conservatieve website haar van ‘aanranding’ van haar jongere zusje, door een passage waarin Dunham vertelt hoe ze de vagina van haar zus onderzoekt.

Ook een passage waarin Dunham schrijft over seksueel overschrijdend gedrag (het is niet helemaal duidelijk of het ook echt een verkrachting was) van een medestudent tijdens haar studies aan Oberlin College, ligt moeilijk. Dunham doopte de man namelijk met de fictieve naam Barry, alleen bestaat er ook echt een persoon die past bij de beschrijving en naar diezelfde naam luistert.

Hoewel de echte Barry Lena Dunham nooit heeft ontmoet, moet hij zich sinds het verschijnen van het boek wel verantwoorden voor zijn acties. De man nam daarop een advocaat in de arm en die heeft zijn slag thuisgehaald: in de digitale versie en de herdrukken van Not that kind of girl zal in de bewuste passage duidelijker worden vermeld dat Barry een pseudoniem is.

‘Zoals vermeld op de eerste pagina’s van Not that kind of girl van Lena Dunham, werden sommige namen en identificerende details in het boek aangepast. De naam Barry waarnaar wordt verwezen is een pseudoniem. Wij bij Random House betreuren de verwarring, ook in naam van de auteur’, luidt het in een verklaring van de uitgeverij.