Eurolanden wijzen België op begrotingsplichten
De Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt in overleg met zijn Spaanse collega Luis De Guindos Jurado. Foto: Emmanuel Dunand/afp

De ministers van Financiën van de eurolanden dringen erop aan dat België het nodige doet om de Europese begrotingsregels volgend jaar te respecteren. De ministers vragen van België vooralsnog echter geen expliciete bijkomende maatregelen, zo deelde minister van Financiën Johan Van Overtveldt maandag na afloop van een beraad met zijn Europese collega’s mee.

De ministers van de eurolanden bogen zich maandag over de ontwerpbegrotingen voor volgend jaar. Ze delen de vrees van de Europese Commissie dat de ontwerpbegroting van de regering-Michel voor 2015 de Europese regels met de voeten dreigt te treden. Ook voor zes andere landen bestaan er risico’s. Net als die van Frankrijk en Italië wordt de Belgische begroting in maart reeds opnieuw tegen het licht gehouden.

Het is vooral de hoge staatsschuld die de Europese partners zorgen baart. Die dreigt volgend jaar te stijgen tot 107,3 procent. De ministers begroeten dan ook ‘het engagement om onverhoopte inkomsten en onvoorziene besparingen op uitgaven in 2015 aan te wenden en privatiseringsinspanningen op te drijven om de schuldratio op een neerwaarts pad te brengen’. Ze erkennen wel dat de ongunstige economische omstandigheden en de zeer lage inflatie niet makkelijker maakt.

De ministers stemmen ook in met de analyse van de Commissie dat de Belgische ontwerpbegroting slechts voor 0,4 procent structurele inspanningen bevat, terwijl het structurele saldo volgend jaar eigenlijk met 0,6 procent zou moeten verbeteren.

‘Nog niet met alle maatregelen rekening gehouden’

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wijst er echter op dat nog niet met alle maatregelen rekening is gehouden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk worden van ons land voorlopig dan ook geen expliciete bijkomende maatregelen gevraagd, aldus de minister.

‘Het is duidelijk dat de Belgische regering op deze manier steun krijgt in het gevoerde beleid om de begroting op orde te zetten, de competitiviteit te herstellen en de koopkracht te verhogen’, zo besloot Van Overtveldt na het beraad. De ondersteuning van zijn ambtgenoten in de eurozone noemt de minister ‘een bemoedigend signaal dat de regering de juiste weg naar het herstel kiest’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig