Negentien leden van de Franstalige organisatie JOC (Jeunes organisés et combatifs) zijn maandagochtend administratief aangehouden omdat ze een blokkade hadden opgezet aan de Brusselse Nieuwstraat, langs de kant van het Rogierplein. Dat heeft de woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene laten weten.

De militanten, die volgens de politie niet herkenbaar waren als vakbondslieden, wierpen een blokkade op aan de Nieuwsstraat, de winkelstraat van Brussel. De politie wilde door middel van dialoog de blokkade beëindigen omdat ze de voetgangers hinderde. Maar Thomas Englert, woordvoerder van JOC, zegt dat enkel de vrachtwagens die kwamen leveren aan de winkels werden gehinderd. Bovendien vond de actie plaats in een sociaal kader want ze werd gevoerd met de Franstalige christelijke bediendenbond CNE, aldus nog Englert.

De militanten hekelden nog het verbod op politieke manifestaties in de Nieuwstraat. ‘Dit is een privatisering van de openbare ruimte’, zegt Thomas Englert. ‘Het geld haalt het van de vrijheid van meningsuiting.’

De arrestanten werden iets voor de middag opnieuw vrijgelaten.