‘Bonden spelen gevaarlijk spel met arbeidersjobs’
Foto: Photo News

Naar aanleiding van de provinciale actiedag in Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Brussel waarschuwen de werkgeversorganisaties Voka Halle-Vilvoorde en Leuven en Agoria in mededelingen voor het feit dat de stakingsacties de bedrijven in ons land en de nationale economie zware schade berokkenen.

Voka Halle-Vilvoorde raamt de economische schade van de vakbondsacties op Brussels Airport na 5 uur actievoeren al op 19,3 miljoen euro. ‘De luchthaven 24 uur platleggen kost 93 miljoen euro. Daarbij komen nog alle extra kosten die luchthavenbedrijven en luchtvaartmaatschappijen moeten maken om vluchten om te leiden, cargo te stockeren, boetes te betalen wegens te late leveringen, ... Daarenboven vergt het heropstarten van de hele logistieke keten ook een extra inspanning en kost’, aldus Voka.

Voka-directeur Paul Hegge waarschuwt bovendien voor de gevolgen van de schade die dergelijke acties toebrengen aan het imago van de luchthaven. ‘Het imago is voor een luchthaven zeer belangrijk want luchtvaartmaatschappijen bekijken maandelijks waar ze hun vluchten plannen en ook voor buitenlandse investeerders is een positief imago en onafgebroken service cruciaal’, aldus Hegge. Het potentieel aan 10.000 bijkomende jobs tegen 2025 op Brussels Airport komt hierdoor volgens hem op de helling te staan.

‘Acties bijzonder schadelijk en gevaarlijk’

Ook Marc Lambotte, ceo van technologiefederatie Agoria, waarschuwt ervoor dat deze acties ‘bijzonder schadelijk en gevaarlijk zijn’. Ze treffen in de praktijk immers vooral bedrijven die het meest met internationale concurrentie te maken hebben. ‘De bonden spelen gevaarlijk spel met arbeidersjobs’, aldus Lambotte.

Uit een rondvraag blijkt dat er vandaag in Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant enkele tientallen productiebedrijven platliggen. “Deze actie treffen de industrie in het hart en wie de industrie raakt, brengt ook de dienstensectoren hierrond op termijn in gevaar. Drie kwart van de jobs in onze economie is immers direct afhankelijk van de industriële activiteiten’, aldus Lambotte.

Uit een rondvraag door Voka Leuven moet dan weer blijken dat in bijna 90 procent van de Oost-Brabantse ondernemingen niet gestaakt wordt of slechts door een bijzonder kleine meerderheid.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig