‘Op 15 december leggen we luchthaven helemaal plat’
Foto: BELGA

De provinciale actiedag treft ook de nationale luchthaven in Zaventem, al blijft de hinder relatief beperkt omdat heel wat luchtvaartmaatschappijen hun vluchten op voorhand hebben geannuleerd of omgeboekt. De passagiers die toch kunnen vertrekken, moeten dat meestal zonder bagage en catering. De vakbonden beloven nu al dat ze tijdens de nationale stakingsactie van 15 december de luchthaven volledig zullen platleggen.

Volgens Nathalie Van Impe van Brussels Airport zijn 267 vluchten (44 procent) afgelast. 'Omdat we voldoende gecommuniceerd hebben in de afgelopen weken zijn er geen passagiers gestrand', zegt Van Impe. 'Maar Brucargo is daarentegen wel helemaal afgesloten.' Aan de paspoort- en handbagagecontrole zouden er geen problemen zijn.

Ook de luchtverkeersleiders bij Belgocontrol zijn aan de slag gegaan. 'Er zijn nog geen acties, al kan dat in de loop van de dag nog veranderen', zegt Dominique Dehaene van Belgocontrol.

Succes

Bij de liberale, christelijke en socialistische vakbond spreken ze van een succes. 'De helft van de vluchten is geannuleerd. En er zijn ook veel vertragingen omdat heel wat personeel van de incheckbalies het werk heeft neergelegd', zegt Thierry Vuchelen van ACLVB. 'En op de vluchten die vertrekken, zit amper baggage omdat 70 procent van de baggageafhandelaars bij Aviapartner en Swissport niet aan de slag is', voegt Kurt Callaerts van ACV-Transcom toe. Op de langeafstandsvluchten is er bovendien geen catering. 'LSG Sky Chefs levert bijna niets vandaag', aldus Francis Somers van ACV.

Daarnaast zijn er winkels en zaken op de luchthaven niet geopend. 'Ook hier is heel wat personeel niet komen opdagen', zegt Olivier van Camp van BBTK. 'Maar de hinder van deze actiedag valt nog goed mee. Op 15 december zullen we heel de luchthaven platleggen.'