Brusselse werkgevers: ‘Actiedag kost 200 miljoen euro’
Foto: BELGA

De provinciale actiedag in Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant zal voor de zelfstandigen en ondernemingen een kost vertegenwoordigen die kan oplopen tot 200 miljoen euro. Dat meldt de Brusselse werkgeversorganisatie BECI maandagochtend.

'Als de staking, alleen in Brussel, 100 procent van de economische activiteit treft die meerwaarde produceert, staat het verlies gelijk met 2.000 banen', klinkt het voorts.

Het gaat uiteraard om theoretische berekeningen. BECI komt tot een kost van 200 miljoen euro door het bbp (vorig jaar zowat 400 miljard euro) te delen door het aantal dagen (zonder rekening te houden met rustdagen) en dit te herleiden tot het aandeel van Brussel (18,9 procent).

'Hoe groter het succes van de staking, hoe meer waarde tot op dit niveau vernietigd zal worden', aldus Olivier Willocx, woordvoerder van de Kamer van Koophandel en het Verbond van Ondernemingen in Brussel.

BECI klaagt 'een weigerachtige houding aan ten aanzien van overleg over weliswaar pijnlijke maar noodzakelijke maatregelen om de goede werking van de staat en van de sociale zekerheid te vrijwaren'.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig