Multinationals moeten in België geen belastingen betalen op een deel van hun winst. De fiscus deelt aan andere landen niet mee welke winst onbelast blijft. De regeling is volledig wettelijk. Maar na de ophef over LuxLeaks groeit de vraag naar transparantie.

Alle verontwaardiging over LuxLeaks ten spijt, blijkt ook België geen doetje als het erom gaat bedrijven naar ons land te halen. Dankzij de gunstige ‘excess profit ruling’ kunnen internationale spelers een groot deel van hun winst onbelast opstrijken. ‘We promoten dit systeem al jaren’, luidt het op de FOD Financiën.

De Belgische overheden gaan al sinds 2005 zelf de boer op met een hele waaier aan belastingvoordelen om buitenlandse investeerders en ondernemingen naar België te halen. Een opvallende presentatie, getiteld ‘Unique tax incentives in Belgium’, van de cel Fiscaliteit van de departement Buitenlandse Investeringen van de FOD Financiën, zet de mogelijkheden 42 pagina’s lang op een rijtje. Als een stralende zon prijkt op elke pagina in de linkerbovenhoek trots het logo ‘Only in Belgium’.

Geen controverse

In de fiscale gunstwaaier die wordt gepresenteerd, zitten een paar ‘usual suspects’ zoals de notionele interestaftrek en gunstige maatregelen voor expats, maar het is vooral de ‘excess profit ruling’ die in het oog springt. Vooral de stevige taal valt – post-LuxLeaks – op. ‘Powerful instrument’ staat erbij. ‘No controversy, certainty through ruling’ en – niet onbelangrijk – ‘Combination with other tax deductions’. Geen controverse dus, wel zekerheid en een optimale belasting-combinatie.

Het systeem moet internationale groepen helpen overtuigen om ook in België een filiaal te openen. Het voordeel zit in de internationale winsten die multinationals boeken. Want een deel van de winst in zo’n Belgische poot is onvermijdelijk te danken aan de groep. Bijvoorbeeld omdat het bedrijf kan terugvallen op knowhow uit de groep, managementvaardigheden, betere gezamenlijke aankoopprijzen of internationale uitstraling.

En het is op die winsten dat de ‘excess profit ruling’ van toepassing is. Het bedrijf wordt dan los van zijn groep gezien. ‘Een Belgisch bedrijf mag alle winsten uitsluiten van zijn belastbaar inkomen die het niet zou gerealiseerd hebben in een ‘stand alone-situatie’, luidt het in de tekst. Bref, op alle winsten die het bedrijf maakt dankzij de groep, heft ons land dus geen belastingen.

‘Unique tax incentives in Belgium’