De derde provinciale stakingsdag treft vooral het vervoer in en naar Brussel. Op de ring zijn er weinig problemen, maar wie met de auto Brussel in wil, botst op filterblokkades. Het treinverkeer in Brussel & Brabant ligt helemaal stil en is daardoor ook in de rest van het land zwaar verstoord. De vakbonden hebben aan tal van bedrijven en openbare diensten in Vlaams-Brabant stakingsposten opgetrokken.

Verkeer

Vandaag organiseren de vakbonden de laatste provinciale actiedag tegen de besparingsplannen van de federale regering. Dit keer zijn Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant aan de beurt. De actiedag laat zich voelen op de invalswegen naar Brussel. De stad inrijden via Delta (Oudergem) of de Industrielaan (Anderlecht) was vanmorgen onmogelijk. Om 14.30 uur werd Delta vrijgegeven door de actievoerders, meldt de politie. Even later was ook het Hermann-Debrouxviaduct opnieuw open voor het verkeer.

Om 15 uur waren alleen nog blokkades aan Klein-Eiland (Industrielaan) in Anderlecht en de toegang tot de ring in de Gemeenschappenlaan (Woluwe).

Vakbondsmilitanten hebben daarnaast ook enkele filterblokkades ingericht. Die hinderen vooral de automobilisten die de hoofdstad in willen. Brussel uitrijden vormt minder een probleem. De Brusselse politie volgt de situatie op de voet via Twitter (@zpz_polbru). Ook Mobiris (@MobirisNL), het verkeerscentrum van Brussel Mobiliteit, houdt u via Twitter op de hoogte van de verkeerssituatie in het Brussels Gewest.

Live. Provinciale acties

Acties in Brussel, Waals- en Vlaams-Brabant

Trein

Het treinverkeer van en naar Brussel ligt vanmorgen zo goed als volledig stil. Op een uitzondering na rijdt er geen enkele trein van en naar de hoofdstad. Ook in provinciesteden als Leuven is dat het geval. De NMBS waarschuwt dat ook in de provincies waar maandag niet gestaakt wordt, rekening moet gehouden worden met hinder. Dat gaat van vertragingen tot afgeschafte treinen.

Als gevolg van de actiedag zullen er vandaag ook zo goed als geen hogesnelheidstreinen rijden. De ritten van Eurostar, ICE en TGV door België zijn geschrapt, en er worden zo goed als geen Thalys-stellen verwacht gedurende de hele dag. Thalys heeft overigens ook enkele aanpassingen doorgevoerd op dinsdagochtend.

De Lijn & MIVB

Bij de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB rijdt geen enkel voertuig uit. Er staan stakingspiketten bij alle depots waardoor geen enkele tram, metro of bus de stelplaats kan verlaten, zegt woordvoerster An Vanhamme aan VRT-radio.

De staking van de vakbonden tegen de besparingen van de Vlaamse en federale regering brengt de dienstverlening van De Lijn grondig in de war. In heel de provincie Vlaams-Brabant is er grote hinder en dat zal de hele dag zo blijven. Ook in Mechelen, Aalst, Ninove, Sint-Truiden en Landen is de dienstregeling verstoord.

In verschillende regio's reden er amper bussen uit. Brussels Airport wordt niet bediend. In de regio Leuven en het Hageland is de hinder zeer groot. Het busstation van Leuven kan wel opnieuw bediend worden door de weinige lijnen en ritten die gereden worden. Enkel lijnen 630 (Haasrode, Brabanthal – Station Wijgmaal) en 35 (Aarschot – Rillaar – Scherpenheuvel – Diest) rijden normaal. Ook 8 van de 10 belbussen zijn operationeel. Alle overige lijnen rijden in deze regio rijden nauwelijks of niet.

In het zuiden van de provincie (Pajottenland , Dilbeek en Druivenstreek) rijden nog nauwelijks 5 procent van de bussen.

In de regio Grimbergen rijden 1 op 2 ritten van de lijnen 284 (Mechelen – Boortmeerbeek – Leuven) en 285 (Mechelen – Kampenhout – Leuven). De 5 belbussen (700, 703, 720, 721 en 748) zijn allemaal uit gereden. Er is een beperkt aanbod vanuit Brussel richting het noorden, meer bepaald op de lijnen naar Puurs en Keerbergen. De overige lijnen in deze regio rijden niet.

De actiedag heeft ook gevolgen in Antwerpen, Limburg en Oost-Vlaanderen. 'Reizigers met vertrek of bestemming in Sint-Truiden, Landen, Aalst, Ninove, Geraardsbergen, Puurs en Mechelen kijken best op de website alvorens te vertrekken', vat De Lijn samen. Voor details over de hinder wordt verwezen naar de website www.delijn.be.

Brussels Airport

De provinciale actiedag treft ook de nationale luchthaven in Zaventem, al blijft de hinder relatief beperkt omdat heel wat luchtvaartmaatschappijen hun vluchten op voorhand hebben geannuleerd of omgeboekt. De passagiers die toch kunnen vertrekken, moeten dat meestal zonder baggage en catering.

Volgens Nathalie Van Impe van Brussels Airport zijn 267 vluchten (44 procent) afgelast. 'Omdat we voldoende gecommuniceerd hebben in de afgelopen weken zijn er geen passagiers gestrand', zegt Van Impe. 'Maar Brucargo is daarentegen wel helemaal afgesloten.' Aan de paspoort- en handbagagecontrole zouden er geen problemen zijn.

Door deze gewijzigde vluchtschema's bleef het relatief rustig op de luchthaven in Zaventem. En hoewel het openbaar vervoer naar de luchthaven niet reed, bleef het ook vrij kalm op de wegen naar Zaventem, zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

VRT

Ook bij de openbare omroep VRT wordt gestaakt, al blijft er wel een minimum nieuwsaanbod gewaarborgd. Op de radio gaat het over kortere bulletins die overgenomen worden door alle zenders. Op één en Canvas zullen er kortere journaals zijn op de gebruikelijke uren

Op de radio zorgt elk net voor non-stop muziek uitgaande van zijn eigen profiel. Op één en Canvas zijn er naast de journaals vervangprogramma’s. Bij Ketnet is er een licht aangepaste programmering. Online zorgt deredactie.be voor een aangepaste nieuwsvoorziening en zijn er op de andere net- en themasites slechts beperkte updates.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig