Voormalig Schots premier Salmond kandidaat bij Britse verkiezingen
Foto: AFP

De Schotse oud-premier Alex Salmond, die aftrad als premier en als leider van zijn Scottisch National Party na het referendum over de onafhankelijkheid van Schotland, heeft, zoals verwacht, zijn zinnen gezet op een zetel in het Britse parlement bij de verkiezingen van mei volgend jaar. Dat heeft hij zondag aangekondigd.

'Ik kan u vandaag zeggen dat ik kandidaat ben om de SNP te vertegenwoordigen in de kieskring Gordon', zei Salmond zondag in Ellon, een stad in die kieskring in het oosten van het land. Als de SNP erin slaagt een groot aantal zetels te veroveren in Westminster, dan zijn er 'perspectieven op werkelijke macht voor Schotland', aldus Salmond. Hij drukte de hoop uit vanuit Londen 'te verzekeren dat Schotland verkrijgt wat het beloofd is'.

Zijn vroegere nummer 2, Nicola Sturgeon, is hem opgevolgd aan het hoofd van zowel de partij als de Schotse regering. De vroegere partijleider trad af omdat bij het referendum van september 2014 een meerderheid van de Schotten tegen de onafhankelijkheid stemde.

Momenteel is de SNP goed voor 6 van de 59 zetels voor Schotland in het Britse Lagerhuis, op een totaal van 650 parlementairen. Salmond hoopt zeker 25 zetels binnen te halen.