Leider van de Moslimbroeders ter dood veroordeeld
Mohammed Badie Foto: AFP

Een Egyptische rechtbank heeft zondag de leider van de Moslimbroeders, Mohammed Badie, ter dood veroordeeld. Ook tegen drie andere bestuursleden van de verboden organisatie werden doodsvonnissen uitgevaardigd. Ze worden beschuldigd van betrokkenheid bij de dood van demonstranten in juni 2013.

De doodstraffen moeten nu door de hoogste religieuze autoriteit van Egypte, de grootmoefti, geverifieerd worden. Een eindverdict moet volgens Justitie op 28 februari geveld worden. In het proces wordt het geweld in de marge van de protesten tegen de heerschappij van de islamisten eind juni 2013 behandeld. De aangeklaagden zouden bij een demonstratie voor het hoofdkwartier van de Moslimbroederschap op betogers geschoten hebben. Als gevolg van de onlusten had de toenmalige militaire bevelhebber en huidig president Abdel Fattah al-Sisi de islamistische president Mohammed Morsi afgezet. Sindsdien worden de Moslimbroeders als terroristen vervolgd.

Dit jaar werden al meer dan 200 aanhangers van de Broederschap ter dood veroordeeld. Badie werd al in drie andere processen ter dood en tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in