Veel bedrijven plat door staking
Vakbondsmilitainten in de Brusselse Nieuwstraat. Foto: belga
De vakbonden hebben vanmorgen aan tal van bedrijven en openbare diensten in Vlaams-Brabant stakingsposten opgetrokken. Ondanks het feit dat nagenoeg overal werkwilligen worden binnengelaten, wordt er volgens de vakbonden op een aantal plaatsen niet gewerkt. Het gaat onder meer om AB Inbev, Bosch, Duracell en Akzo Nobel.

Volgens Steven Marchand, provinciaal secretaris van het ABVV, staat er in Vlaams-Brabant aan zeker 136 bedrijven een stakerspost opgesteld. 'We hebben opgeroepen om geen bedrijven te blokkeren en werkwilligen te informeren over de reden van de actie, maar hen niet te verhinderen om aan het werk te gaan', aldus Marchand. In tegenstelling tot Waals-Brabant hebben de vakbonden in Vlaams-Brabant nergens industriezones geblokkeerd. 'Dat zal volgende week maandag 15/12 wel het geval zijn', aldus Marchand.

Voeding

In tal van bedrijven wordt desondanks niet gewerkt. Dat is onder meer het geval bij AB InBev, dat laat weten dat het op voorhand de nodige maatregelen genomen heeft. Door de provinciale actiedag ligt de productie op de site in Leuven volledig stil. Stakersposten blokkeren bovendien de toegang tot de brouwerij. 'Om de continuïteit van onze leveringen te kunnen blijven waarborgen hebben we voldoende stock aangelegd. Om het ongemak voor onze klanten tot een minimum te beperken werden er op voorhand afspraken gemaakt zoals alternatieve data voor leveringen', aldus het bedrijf. Ook in andere voedingsbedrijven zoals Citrique Belge (Tienen), Danone (Rotselaar) en Brouwerij Haacht wordt niet gewerkt.

In de metaalsector liggen volgens Georges Jacquemin (ACV) eveneens heel wat bedrijven plat. Dat is het geval bij Bosch en Sylvania (Tienen), IT Connectivity (Kessel-lo), Duracell (Aarschot) en Terumo (Haasrode). In Halle-Vilvoorde wordt volgens Stijn Van De Rijck (ACV) onder meer niet gewerkt bij Akzo Nobel (Vilvoorde en Ternat), Mondelez (Halle), Macro (Machelen).

Bij Audi Vorst ligt de band stil. Niet uit protest tegen het bedrijf, wel tegen de regering. Het ABVV zegt dat mensen van 60 jaar, die al sinds hun 14de werken aan de band, onmogelijk mee kunnen met de jonge generatie. De vakbond protesteert dus tegen de verhoging van de pensioenleeftijd.

Live. Provinciale acties

Acties in Brussel, Waals- en Vlaams-Brabant

Technologie

Een kwart van de arbeiders in de technologiesector is niet aan de slag gegaan door stakingsposten en blokkades, meldt sectorfederatie Agoria. Tientallen bedrijven liggen volledig stil in Brussel, Waals- en Vlaams-Brabant. De ICT-bedrijven en de kmo's in Vlaams-Brabant blijven grotendeels gespaard. 'In Waals-Brabant zijn enkele bedrijventerreinen geblokkeerd', verduidelijkt Agoria.

Marc Lambotte, ceo van Agoria, waarschuwt de vakbonden. 'Ook al lijkt dat op zich niet zo veel, toch zijn de voorbije regionale acties bijzonder schadelijk en gevaarlijk. Het zijn met name de bedrijven die het meest met internationale concurrentie te maken hebben die worden getroffen door deze acties. De bonden spelen een gevaarlijk spel met arbeidersjobs', zegt Lambotte.

Openbare instellingen

De vakbonden hebben in Leuven de toegang geblokkeerd tot het Vlaams Administratief Centrum (VAC), waardoor niemand er aan het werk gegaan is. Voor de poorten van een aantal andere openbare diensten in Leuven stonden eveneens stakersposten, maar konden werkwilligen wel zonder problemen aan de slag. 'We protesteren met deze blokkade-actie aan het VAC ook specifiek tegen de personeelsafbouw op de Vlaamse administratie.'

Ook aan enkele financiële instellingen zoals KBC in Leuven staan stakersposten opgesteld, net als aan tal van openbare diensten. Dat is in het Leuvense het geval aan het stadskantoor, het provinciehuis, de twee gevangenissen, de belastingdiensten aan de Philipssite in Heverlee.

Heel opvallend ook het stakerspiket aan IMEC in Heverlee. Het is de eerste keer in de geschiedenis van dit gerenommeerd onderzoekscentrum dat een deel van het personeel staakt. In de welzijns- en gezondheidssector wordt wel gewerkt, maar in verschillende ziekenhuizen en verzorgingstehuizen worden pamfletten uitgedeeld en informatievergaderingen georganiseerd. Aan de KU Leuven sluiten enkele Alma-restaurants hun deuren en staat er maandagmorgen ook een stakerspost aan het rectoraat.

Bpost

Door de provinciale actiedag is in Brussel minder dan de helft (47 procent) van de postkantoren geopend. In Vlaams-Brabant is daarentegen 96 procent geopend. Van de Waals-Brabantse kantoren van Bpost is 81 procent geopend.

Ondanks de provinciale actiedag heeft een groot deel van de inwoners van Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant toch post in de bus gekregen. Negentig procent van de distributiekantoren kreeg de gesorteerde post. De kranten werden overal rondgebracht in Vlaams- en Waals-Brabant, behalve in Rotselaar. Daarnaast werd 83 procent van de rondes met brieven en pakjes verzekerd in Brussel. In Vlaams-Brabant was dat 69 procent, en in Waals-Brabant 59 procent.

Justitie

In het Brusselse justitiepaleis is geen veiligheidspersoneel te zien en er zijn geen gedetineerden overgebracht, zodat een aantal zittingen niet plaatsvinden of uitgesteld worden. Sinds enkele maanden worden aan de ingang van het justitiepaleis systematisch identiteitscontroles gehouden en moeten de bezoekers langs een metaaldetector. Dat is vandaag niet het geval omdat het Veiligheidskorps van justitie dat die controles uitvoert, er niet is. Wel patrouilleren in het paleis enkele politieagenten.

Het Veiligheidskorps staat ook in voor de overbrenging van gedetineerden naar de zittingszalen, maar door de provinciale actiedag zijn er ook geen gedetineerden overgebracht vanuit de gevangenissen. Zowel de Nederlandstalige als de Franstalige kamers van de correctionele rechtbank stellen dan ook zowat alle dossiers met gedetineerden uit.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig