Deze video's moet u gezien hebben
Foto: rr
Vreemden kusten elkaar voor de eerste keer, 'Bear Grills van Antwaarpe' deed politieke interviews en de Ice Bucket Challenge veroverde de wereld. Het voorbije jaar zagen we elke dag tientallen filmpjes voorbijkomen. Een selectie.

KUSSENDE VREEMDEN

De video 'First Kiss', waarin twee mensen elkaar voor het eerst kussen, ging in maart 'viraal'. De video is gemaakt door Tatia Pilieva, maar bleek ook reclame te zijn voor een kledingmerk. De mensen die meededen zijn voornamelijk modellen, acteurs en zangers. Zoals dat gaat op het internet, doken allerlei parodieën op van het filmpje. Het tv-programma Volt maakte zelfs een Vlaamse remake.

 

PANDA DE WEVER

N-VA-voorzitter Bart De Wever dook op een plaats waar niemand hem verwachtte: tijdens de uitreiking van de Vlaamse televisiesterren, en dan nog verkleed als panda. Als panda maakte hij toen wat grapjes over Elio Di Rupo, zijn politieke tegenstrever bij uitstek. Maar eerst viel hij nog onhandig van het podium. Het leverde memorabele beelden op.

FOTOSHOPCLIP

De looks van de Hongaarse zangeres Csemer Boglárka – artiestennaam Boggie – werden flink opgesmukt met een computerprogramma. En die bewerkingsfase zagen we helemaal in haar nieuwste videoclip.

BEAR GRILLS: 'GAAN DIE PANDA'S DE STAATSSCHULD BETALEN?'

De komst van twee panda's naar ons land inspireerde ook de Antwerpenaar Rachid Abo, beter bekend als 'Bear Grills van Antwaarpe' tot kritiek op de toenmalige premier Elio Di Rupo. 'Zijde gij ne politieker, of nen boswachter?', haalde hij uit. Voor Bear Grills het wist, mocht hij in de aanloop van de verkiezingen tal van politici in zijn auto ontvangen. Onder wie Kris Peeters (CD&V), Liesbeth Homans (N-VA), Annemie Turtelboom (Open VLD) en Filip De Winter (Vlaams Belang). 

ICE BUCKET CHALLENGE

De Ice Bucket Challenge was de hype van het jaar en misschien wel de meest succesvolle reclamecampagne aller tijden. Het concept was simpel. Je wordt uitgedaagd om een emmer ijswater over je hoofd te gieten en dat te filmen. Doe je dat, dan mag je iemand anders uitdagen. Heb je er geen zin in, dan doneer je 100 euro (of dollar) aan het onderzoek naar de ongeneeslijke ziekte ALS. Honderden beroemdheden over de hele wereld deden mee, ook bij ons. 

 

FEMME DE LA RUE IN NEW YORK

Na Brussel kreeg ook New York een 'femme de la rue'. 'Hollaback', een organisatie die zich inzet tegen het lastigvallen van vrouwen op straat, liet een actrice 10 uur lang met een camera door de stad lopen. Ze werd, los van alle geknipoog en gefluit, meer dan 100 keer verbaal lastiggevallen.

 

DE ZINGENDE NON

De non Cristina Scuccia kwam met een delegatie van haar klooster naar de Italiaanse van The Voice afgezakt. Haar versie van 'No one' van Alicia Keys werd een triomftocht. Uiteindelijk won ze de wedstrijd.

BELGISCHE KLEUTER IN IS VIDEO

Met de opmars van terreurgroep Islamitische Staat in Syrië en Irak doken onthutsende video's op. Naas de verschillende onthoofdingsvideo's was er ook de video met een Belgische haatprediker die zijn zesjarig zoontje voor de camera liet opdraven als toekomstige jihadstrijders. Hij werd geïdentificeerd als een Franse bakker die in Brussel woonde. In de reportage komt de Belgische jongen rond 3 minuten en veertig seconden aan het woord.

HAPPY

2014 zal voor altijd het jaar van Pharell Williams hitsingle 'Happy' zijn. De Amerikaanse muzikant riep samen met de VN op om een lokale versie van zijn clip te maken. Een oproep die massaal navolging kreeg, maar niet overal in de smaak viel. Zo werden in Iran zes mensen veroordeeld voor een filmpje waarin ze dansten op het nummer.

 

APRILGRAP VAN HET JAAR

Elk jaar duikt er wel een eenaprilgrap op die de internetwereld veroverd. Dit jaar werd een Amerikaanse leerkracht in de luren gelegd door zijn leerlingen. En gefilmd.

FIFTY SHADES OF GREY

In de categorie film kende de trailer van Fifty Shades of Grey, de verfilming van het erotische boek van E.L. James, geen concurrentie qua populariteit. Op korte tijd werd het de meest bekeken YouTube-video van 2014. Over hoe opwindend het voorsmaakje van de film is, zijn de meningen verdeeld. De film zelf komt in februari in de zalen.

 

EMMA WATSON OVER FEMINISME

De 24-jarige actrice Emma Watson, bekend van de Harry Potter-films en VN-ambassadrice voor vrouwenrechten, mocht voor de Verenigde Naties een speech geven over gendergelijkheid. Haar woorden kregen veel bijval, maar lokte onvermijdelijk ook giftige opmerkingen uit op sociale media. Op YouTube zijn de video's van de speech vaak miljoenen keren bekeken.

 

VERKRACHTINGSFILM LANA DEL REY

Op het internet dook een omstreden verkrachtingsvideo op waarin te zien is hoe regisseur Eli Roth de Amerikaanse zangeres Lana Del Rey brutaal verkracht. Vorig jaar vertelde regisseur Eli Roth dat hij een video had opgenomen met Marilyn Manson en Lana Del Rey, maar ‘de beelden zijn zo ziek dat ze al meer dan een jaar in een kluis zitten’. Wansmakelijk, vonden de Amerikaanse media. Maar de video werd wel massaal bekeken.

 

HULDE AAN LUC DE VOS

De dood van Gorki-zanger Luc De Vos sloeg in als een bom. Verschillende muzikanten brachten een ode aan hem, onder wie Bart Peeters. SX maakte een eigen versie van het Gorki-nummer Hij Leeft, met bijhorende video. Op de begrafenisplechtigheid van de zanger werd als tussenzang de Latijnse versie van 'Mia' gespeeld. 

BEESTJES

Wie aan virale video's denkt, denkt aan beestjes. Deze video over een hond die verkleed als spin mensen de stuipen op het lijf jaagt, was een van de meest bekeken YouTube-video's van het afgelopen jaar.