Koningin Fabiola is vrijdagavond overleden in het Kasteel Stuyvenberg in Brussel. Dat meldt het Koninklijs Paleis in een persbericht. Fabiola is 86 jaar oud geworden.

Fabiola sukkelde al jaren met een fragiele gezondheid. Zo had ze osteoropose, een ouderdomsziekte die haar botten verzwakte. Daarnaast leed ze aan zuurstoftekort in haar bloed. Ze kon moeilijk zelfstandig ademen en lag geregeld aan de zuurstoffles. Ze is nooit volledig hersteld van een zware longontsteking die haar in 2009 trof.

Fabiola had zich eind 2013 teruggetrokken uit het publieke leven. De voorbije zomer moest ze onder meer versterk geven voor een herdenkingsdienst voor koning Boudewijn.

Volgens het Paleis was de gezondheidstoestand van Fabiola de voorbije maanden verder verzwakt. 'De laatste tijd had ze ook kunstmatige beademing nodig', zegt Rafike Yilmaz, woordvoerster van het paleis. Over het precieze tijdstip van het overlijden had de woordvoerster nog geen informatie. 'Ik kan wel zeggen dat ze in het Kasteel Stuyvenberg is overleden', zegt Rafike Yilmaz. 'Koning Filip en konigin Mathilde zijn nu bij haar. Ook de andere leden van de koninklijke familie zijn op de hoogte gebracht van het overlijden, net als de premier en de andere autoriteiten van het land.'

Het is nog niet bekend wanneer de begrafenis van koningin Fabiola zal plaatsvinden. Dit weekend zal de koninklijke familie beslissen hoe de plechtigheden zullen verlopen. Hoogstwaarschijnlijk zal ook de bevolking de kans krijgen om het lichaam van koningin Fabiola te groeten.

“Over de organisatie van de begrafenis neemt de regering een afwachtende houding aan”, zegt Barend Leyts, de woordvoerder van premier Michel. “Het is nu aan de koninklijke familie om haar wensen in dat verband bekend te maken. Eens die wensen bekend zijn, zal de regering samenkomen om een en ander praktisch uit te werken.”

Vijfde koningin der Belgen

Fabiola werd in 1960 als echtgenote van Boudewijn op 32-jarige leeftijd de vijfde koningin der Belgen. Het huwelijk van koning Boudewijn en koningin Fabiola bleef kinderloos, een groot drama in hun beider leven.

Als koningin had Fabiola een louter representatieve functie, maar ze ontwikkelde ook zelf initiatieven. Zo schreef ze in 1961 een bundel met twaalf sprookjes. En na de dood van koningin Elisabeth in 1965, neemt ze de Hoge Bescherming van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van haar over en wordt ze erevoorzitster. Ze zal die rol toegewijd blijven vervullen tot einde van 2013, wanneer koningin Mathilde koningin Fabiola opvolgt als erevoorzitster.

Na het overlijden van koning Boudewijn in juli 1993 behoudt Fabiola haar titel van koningin. In september van dat jaar aanvaardt ze het voorzitterschap van de Koning Boudewijn Stichting, een organisatie die opgericht is om de levensomstandigheden van de Belgische bevolking te verbeteren.

De voorbije jaren kwam Fabiola vooral in het nieuws met haar wankele gezondheid. Begin 2010 werd de koningin een aantal keren met de dood bedreigd door een anonieme briefschrijver.

In januari 2013 kwam koningin Fabiola in opspraak, toen bekendraakte dat ze de privéstichting "Fons Pereos" had opgericht om haar erfenis te regelen en de nalatenschap van koning Boudewijn in de verf te zetten. Er werd haar verweten overheidsgeld van het beoogde doel af te wenden. Na de heisa die daarop volgde, beloofde de koningin dat ze de stichting zou opdoeken. Ze zei dat ze nooit de bedoeling had om de stichting te financieren met geld uit haar dotatie, en dat ze de politieke gevolgen had onderschat. De federale regering besliste om het dotatiesysteem te hervormen, met onder meer de vermindering van de dotatie van de koningin nog hetzelfde jaar.

Haar laatste officiële optreden dateert van 31 juli 2013. Toen woonde Fabiola de herdenkingsmis bij naar aanleiding van de 20ste verjaardag van het overlijden van koning Boudewijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig