Dit artikel delen:   

Wat er dit jaar beter niet was gezegd

'Een beetje dom is ook wel lekker'

  • 16 december 2014
  • Rogier Verschueren

Ook in 2014 slaagden de politici, sport- en andere mediafiguren er, ondanks professionele begeleiding niet in op het juiste moment hun mond te houden. Gelukkig maar, zo was er ook voor de aandachtige luisteraar nog wat aan, en konden wij een jaaroverzicht in quotes maken.

Scroll

Wat er dit jaar beter niet was gezegd

'Een beetje dom is ook wel lekker'

  • 16 december 2014
  • Rogier Verschueren

Ook in 2014 slaagden de politici, sport- en andere mediafiguren er, ondanks professionele begeleiding niet in op het juiste moment hun mond te houden. Gelukkig maar, zo was er ook voor de aandachtige luisteraar nog wat aan, en konden wij een jaaroverzicht in quotes maken.


 

 

Over slaapkamergeheimen

Atleten die blessures oplopen: het is van alle tijden. Toen wielrenner Tom Boonen zich echter afmeldde met een zitvlakblessure, deed dat bij heel wat critici vragen rijzen. 'Ik kon moeilijk een foto van mijn ballen op het internet zetten', verdedigde een misnoegde Boonen zich begin dit jaar (in Sportweekend op Eén).

Unizo was dan weer vooral geïnteresseerd in de slaapkamergeheimen van John Crombez. 'Beste John, mogen wij straks ook eens tussen úw onderbroeken komen snuffelen?', vroeg de ondernemersorganisatie zich naar aanleiding van de verruiming van het 'bezoekrecht' van de fiscus af. 'U hebt niets te zoeken in mijn slaapkamer, en ik niet in die van u', reageerde een gepikeerde Crombez.

Over de dood en de wederopstanding van Anderlecht

Na een nederlaag tegen degradatiekandidaat OH Leuven wordt John Van Den Brom in maart bedankt als trainer van Anderlecht. Het ontslag zorgde bij KV Oostende-geldschieter Marc Coucke voor enig leedvermaak. 'Beter een trainer zonder diploma, dan een diploma zonder trainer', herinnerde hij Van Den Brom (op Twitter) aan diens kritiek van John Van den Brom op de Belgische coaches - met name die van Oostende en Leuven - die niet over een trainersdiploma beschikken.

Gelukkig was daar Besnik Hasi. De assistent werd hoofdcoach en bezorgde Anderlecht alsnog de titel. 'Als je een lijk kan reanimeren, dan ben je een beetje zoals Jezus', was VRT-voetbalanalist Peter Vandenbempt vol lof.

Over de slachtoffers van de Groote Oorlog, toen en nu

Dit jaar werd de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog herdacht, en het thema was dan ook alom aanwezig. Volgens Jean Blaute zelfs een beetje te aanwezig: 'Waarom moet iedere stamp op de bassdrum klinken als een evocatie van de slag bij Passendale?', klaagde hij na het optreden van Beyoncé (in Nieuwe feiten op Radio 1) over het geluid aldaar.

Ook de slachtoffers van de oorlog werden uiteraard herdacht, al ging ook dat soms een beetje te ver. 'Er zijn er een paar in Ieper die over lijken gaan als het over de oorlogsherdenking gaat', maakte de burgemeester van Mesen, Sandy Evrard (Open VLD), zich boos over de politieke spelletjes die ervoor zorgden dat de speciale oorlogsroute van De Lijn in de Westhoek niet bij hem passeerde.

Over de schuld van de banken en van de socialisten

Het is allemaal de schuld van de banken. Tom Lanoye wist het al in Alles Moet Weg, en ook Dexia-topman Karel De Boeck mocht het dit jaar ervaren. 'Geert Noels en Ivan Van de Cloot? Ik noem ze 'mijn Grieks koor', verklaarde hij (in Knack) over de aanhoudende kritiek van de twee economen op de bank.

Het leek dit jaar toch vooral de schuld van de socialisten te zijn. 'De vergrijzing is de fout van de socialisten', gaf zelfs SP.A-voorzitter Bruno Tobback zelf toe (in Reyers Politiek op Eén). 'Dankzij het socialisme is de welvaart gegroeid en is de levensverwachting gestegen.' Nadien werd het echter minder leuk. In aanloop naar de verkiezingen opende iedereen het vuur op de socialisten. Alexander De Croo van regeringspartner Open VLD waagde het zelfs om op de heilige socialistische dag (in Schild en Vriend op Vier) de aanval in te zetten: '1 mei? Dat is de dag waarop alle socialisten hun manieren laten varen.'

Over droomdoelpunten op het WK, letterlijk en figuurlijk

De zomer stond in het teken van het WK, en België stond als één man achter de Rode Duivels. Eén vrouw had de laatste groepswedstrijd tegen Rusland echter niet zo goed gevolgd. 'En het was u die het doelpunt maakte?', vroeg koningin Mathilde verkeerdelijk aan Romelu Lukaku over de beslissende treffer van Divock Origi. ‘Ik heb het Panini-album van mijn kinderen te weinig bestudeerd', gaf Mathilde achteraf grootmoedig toe. 'Een beetje dom is ook wel lekker', oordeelde Jan Mulder, Sporza-analist en de ontdekking van het WK.


Het meest spraakmakende doelpunt van het tornooi was waarschijnlijk echter de zweefduik van Robin Van Persie, die het pak slaag inluidde dat de Spanjaarden kregen van Nederland. 'Ikzelf zou er nog een koprol achteraan gemaakt hebben', had ploegmaat Stefan de Vrij (in NRC Handelsblad) na de wedstrijd toch nog een klein puntje van kritiek.

Over besparen met beenhouwerij, broeksriem en bretellen

In Vlaanderen was er dit najaar heel wat te doen om de besparingen die de nieuwe regering doorvoerde, met name in het onderwijs en de cultuursector. 'Zo heftig ingrijpen is de kaasschaaf voorbij, dat is de beenhouwerij', oordeelde Paul Corthouts, directeur van de culturele koepelorganisatie Oko, hard.

Waar Corthouts zijn inspiratie in de keuken haalde, koos Vlaams SP.A-fractieleider John Crombez voor de confectie, meer bepaald voor de accessoires: 'De Vlaamse regering vraagt wie geen broeksriem heeft om ze strakker vast te snoeren, terwijl diegene met een dikke broeksriem nog bretellen krijgen.'

Over onzinnige stakingen zonder hinder

Staken was het ordewoord in november en december, en dat leidde bij Alexander De Croo, niet toevallig van de meer liberale strekking, (in De Tijd) tot een openbaring: 'Waarom staken de vakbonden niet op zaterdag?'

Voor N-VA-voorzitter Bart De Wever konden de stakers zich de moeite helemaal besparen: 'Het heeft geen enkele zin om te staken, want de inspanning moet toch gebeuren.'