‘België respecteert vrouwenrechten het best’
Zullen deze Iraakse meisjes in Bagdad bang zijn om uitgehuwelijkt te worden? Foto: Hadi Mizban/ap

‘In heel de wereld ervaren vrouwen nog elke dag discriminatie’, klinkt het in de recentste genderindex van het ontwikkelingscentrum van de Oeso. Yemen scoort het slechtst. België blijkt dan weer het ‘best presterende land’ als het gaat om vrouwenrechten.

Wereldwijd is er een daling op te merken in het aantal getrouwde meisjes tussen 15 en 19 jaar. Toch is nog steeds 16 procent van de meisjes in arme landen getrouwd. Een cijfer dat volgens de recentste editie van de Social Institutions and Gender Index (Sigi) aantoont dat vrouwen nog steeds wereldwijd gediscrimineerd worden.

Voor de door het ontwikkelingscentrum van de Oeso onderzochte index werd gekeken naar veertien maatschappelijke indicatoren in vijf sociaal-economische gebieden in 160 landen. Zo werd onder meer gekeken naar de houding van een land tegenover geweld op vrouwen, of naar de al dan niet aanwezige burgerrechten voor de vrouw. Vanaf wanneer mag je als vrouw trouwen? Heb je als vrouw dezelfde toegang als mannen tot financiële diensten?

‘In heel de wereld ervaren vrouwen nog elke dag discriminatie’, stelt het rapport scherp. De slechtst scorende landen bevinden zich in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, met Yemen als absolute kneus. Daar is bijvoorbeeld 47 procent van de vrouwen genitaal verminkt. Ook in Sub-Saharisch Afrika loopt men niet hoog op met vrouwenrechten. Daar is discriminatie bij wet vastgelegd in maar liefst vijf landen.

Hoewel er volgens het rapport ‘uitdagingen blijven bestaan’, scoren de onderzochte Oesolanden het best. ‘Vrouwen hebben er gelijke toegang tot de openbare ruimte en het politieke debat.’ De uitdagingen waar men in deze landen voor staat, liggen onder meer bij de onbetaalde zorgverlening, waar vrouwen meer dan dubbel zo veel in te vinden zijn als mannen, of in de politiek. ‘Slechts 1 op de 4 parlementariërs is een vrouw.’

En op ons land mogen we best wel trots zijn, zo blijkt, want ‘België is het best presterende land’ in de Oeso. Ons land ’garandeert de rechten van vrouwen binnen het gezin, beschermt vrouwen tegen geweld, biedt gelijke toegang tot middelen en vrouwen hebben gelijke civiele en politieke rechten als mannen’. Andere toplanden zijn Argentinië, Mongolië en Trinidad en Tobago.