Treinen rijden maandag wel buiten het centrum van het land
Foto: BELGA
In Brussel zullen er maandag geen treinen rijden. De NMBS doet er alles aan om het treinverkeer in de rest van het land vlot te laten verlopen.

Door de regionale staking in Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Brussel zullen er zo goed als zeker geen treinen rijden in het centrum van het land. In de rest van het land hoopt de NMBS om wel de dienstverlening te kunnen verzekeren.

'We werken aan een alternatief plan zodat het treinverkeer buiten het centrum zo vlot mogelijk kan verlopen', zegt NMBS-woordvoerster Frieke Neyrinck. 'Dat hebben we ook op de vorige stakingsdagen gedaan. Toen er gestaakt werd in West- en Oost-Vlaanderen reden de treinen in Antwerpen, Limburg en Brussel wel.'

Dat betekent concreet dat wie maandag van Oostende naar Gent of van Antwerpen naar Mechelen wil sporen op zijn bestemming zal geraken. 'Maar ook die treinen kunnen serieuze hinder ondervinden', waarschuwt Neyrinck. 'Wat we nu al zeker weten is dat er in het hele land geen P-treinen zullen rijden.'

‘Ga op zoek naar andere transportmiddelen’

In een persbericht raadt de NMBS reizigers aan om ‘niet enkel op de trein te vertrouwen maar ook op zoek te gaan naar andere transportmiddelen voor verplaatsingen tussen zondag 7 december (vanaf 22 uur) en maandag 8 december (tot de laatste voorziene trein). In het persbericht zegt de NMBS te begrijpen en betreuren dat ‘deze staking het reistraject en de privé- en beroepsplannen van haar klanten kan verstoren’.

Reizigers informeren

Via de gebruikelijke informatiekanalen zal de ‘NMBS er alles aan doen om haar reizigers in real time en zo gedetailleerd mogelijk te informeren over het treinverkeer’. Dat gebeurt via de routeplanner op de website, de NMBS-app, de aankondigingen, schermen en aankondigingsborden in de stations en op Twitter via @NMBS. Op Twitter is de spoorwegmaatschappij uitzonderlijk actief vanaf zondag om 18 uur, tot 22 uur. Maandagochtend vanaf 5 uur is NMBS opnieuw te bereiken via Twitter.

De NMBS laat ook weten dat ze alles in het werk zal stellen om het treinverkeer zo snel mogelijk te herstellen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig