Steden verliezen tot een derde van subsidies voor lokaal onderwijsbeleid
Hilde Crevits. Foto: BELGA

De Vlaamse regering schrapt een groot deel van de middelen voor projecten waarmee steden zelf een onderwijsbeleid kunnen ontwikkelen. Dat werd bekendgemaakt in de commissie Onderwijs van het Vlaams parlement. Parlementsleden van oppositie én meerderheid reageerden kritisch op de manier waarop die besparing werd gecommuniceerd.

Vijfendertig steden krijgen van de Vlaamse overheid jaarlijks een bedrag voor het zogenaamde flankerend onderwijsbeleid, waarmee ze met lokale initiatieven het Vlaamse onderwijsbeleid kunnen aanvullen. Het gaat dan onder meer om projecten tegen spijbelen, huiswerkbegeleiding en initiatieven voor allochtone leerlingen.

Vandaag bleek in de commissie Onderwijs dat er een serieuze hap uit dat budget gaat. Voor elke stad komt er een besparing van 10 procent en wordt het bedrag niet geïndexeerd. Daar bovenop wordt echter ook een eenmalig extraatje dat de steden vorig jaar kregen van toenmalig Onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) geschrapt.

Daardoor zou de bijdrage voor sommige steden tot 30 procent lager liggen.Voor Gent zou het bijvoorbeeld gaan om een daling met 60.000 euro en voor Sint-Niklaas met 22.000 euro.

‘Eenmalige geste om legislatuur extra glans te geven’

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) kreeg stevige kritiek te verwerken vanuit de steden, die geschrokken zijn van de stevige besparingen. Jo De Ro, Open VLD-schepen van Financiën in Vilvoorde, vreest voor ‘drama’s’ in een aantal gemeenten. 

Crevits verdedigde zich door erop te wijzen dat het de vorige minister was die vorig jaar een extra bedrag aan de steden gaf, zonder erbij te vermelden dat het om een eenmalige geste ging. ‘Om de legislatuur wat extra glans te geven’ in het verkiezingsjaar, stelt De Ro.

‘Koude douche voor de steden’

De parlementsleden uit de getroffen steden zijn echter vooral misnoegd over de manier waarop Crevits de verlaging van het budget communiceerde. Haar administratie stuurde hen pas in de loop van deze week een mail, waarin de besparing droogweg werd gemeld, zonder verdere uitleg. 'Op een moment dat de stedelijke begrotingen al bijna rond waren’, klaagt Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman. ‘Een schoolvoorbeeld van slecht en hypocriet bestuur’, vindt ook Caroline Gennez (SP.A).

‘De communicatie had duidelijker gemogen, het bericht van deze week was een koude douche voor de steden’, was ook Crevits' partijgenoot Jos De Meyer, Vlaams parlementslid en gemeenteraadslid in Sint-Niklaas, duidelijk. De minister toonde daar begrip voor.