Vandermeersch: ‘DNA Mediahuis en NRC liggen dicht bij elkaar’
Peter Vandermeersch Foto: BELGAIMAGE

NRC Handelsblad-hoofdredacteur Peter Vandermeersch reageert ‘voorzichtig positief’ op het nieuws van de overname door Mediahuis. Tegelijk wijst hij op het belang van de consultatieronde die er nu aankomt.

‘Natuurlijk hoort NRC thuis in een mediamilieu, niet in een private equity groep’, zegt Vandermeersch vanuit Nederland aan onze redactie. ‘Bovendien ligt het DNA van Mediahuis en NRC dicht bijeen. En ik kan het weten, ik ken beide huizen erg goed.’ (Peter Vandermeersch was jarenlang hoofdredacteur van De Standaard, nvdr)

Wel is de NRC-redactie terughoudender over de overname, zegt hij. ‘Het is al de derde overname in tien jaar. De redactie heeft nood aan een partij die er voor lange termijn inzit. Dat lijkt nu wel het geval. Natuurlijk zit de redactie ook met heel wat vragen. Kent Mediahuis ons wel genoeg, bijvoorbeeld.’

Vragen

Vandermeersch wil een en ander ook kaderen. Nu de overname rond is, moet er nog goedkeuring gegeven worden door de redactieraad en de ondernemingsraad.

‘Er is een overeenkomst tussen koper en verkoper. In die zin is de deal rond. Nu start de consultaties met onder meer de redactie. Er moeten heel wat vragen beantwoord worden, onder meer over de omvang van de redactie, de onafhankelijkheid ervan en het statuut van de hoofdredacteur.’ Die consultaties zijn belangrijk want het advies van de ondernemingsraad is bindend.

Over de prijs van de overname wilde Vandermeersch niets kwijt. Of er banen verdwijnen in Nederland kon hij niet zeggen. ‘Ik heb geen weet van plannen op korte termijn voor een reorganisatie.’