Originele tekeningen Suske en Wiske uit ‘De 7 Schaken’ brengen 85.000 euro op

Een veiling met de originele tekeningen van alle 80 pagina’s uit het album ‘De 7 schaken’ van Suske en Wiske bracht 85.000 euro op. Het is zeer bijzonder dat alle originele pagina’s van één album tijdens één veiling onder de hamer komen, meldt online veilinghuis Catawiki woensdag.

Het album kwam in 1995 uit en werd getekend door Paul Geerts, de opvolger van Willy Vandersteen. Topopbrengsten waren er voor de originele cover van het album (1.600 euro) en de laatste pagina van het verhaal (1.800 euro).

Door kenners wordt het album beschouwd als één van de belangrijkste Suske en Wiske-albums. ‘Dat was goed te merken aan de belangstelling tijdens de veiling’, luidt het. De totale opbrengst van de veiling was met 85.000 euro bijna 10.000 euro hoger dan verwacht.

Het album is uitzonderlijk omdat Willy Vandersteen in dit verhaal zelf de hoofdrol speelt. Hij gaat samen met al zijn geesteskinderen, Suske en Wiske, Lambik, Jerom en professor Barabas op avontuur. Het verhaal is gebaseerd op echte gebeurtenissen uit de jeugd van Willy Vandersteen in Antwerpen.

Naast de Suske en Wiske-verzamelaars denkt veilingmeester Jacques Pels dat er ook veel beleggers op de veiling actief waren. ‘De waarde van deze originele tekeningen stijgt al jaren enorm. Vooral de tekeningen van voor het jaar 2000 zijn nu al in waarde verviervoudigd. Wie zien dan ook steeds meer mensen die originele tekeningen van Suske en Wiske en ook Kuifje kopen als belegging’, aldus Pels.