‘Mensen niet klaar voor gewapende militairen in straatbeeld’
Minister van Defensie Steven Vandeput (rechts) Foto: BELGA

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) is gematigd positief over het voorstel om het leger in te zetten voor bewakingsopdrachten. Hij vindt wel dat ‘de publieke opinie niet klaar is’ om gewapende militairen op straat te zien.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) had eerder al informeel overleg gepleegd met minister van Defensie Vandeput (N-VA) over het inzetten van het leger in het straatbeeld. In een interview met de Franstalige krant La Libre Belgique dit weekend hield Jambon een pleidooi om militairen in te schakelen om bepaalde belangrijke plaatsen mee te bewaken.

In De Standaard zei Vandeput dat hij te vinden is voor het voorstel. Maar, zo herhaalde hij in De Ochtend op Radio 1, daar moet het nodige budget voor vrijgemaakt worden. ‘Wettelijk is het nu niet mogelijk, dus ook dat moet eerst aangepast worden.’ Een probleem is volgens Vandeput wel dat de publieke opinie er niet klaar voor is om gewapende militairen in het straatbeeld te zien.

Vandeput zei nog dat de internationale opdrachten van het Belgische leger in het kader van de Navo, de EU en de VN in 2015 verzekerd zijn. Over de opdracht in Irak kon Vandeput enkel kwijt dat de regering in juli moet beslissen of die verlengd wordt. In dat geval moet er wel extra budget gevonden worden, aldus Vandeput.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig