N-VA stelt nieuwe directeur Nationale Bank voor
Foto: Vum

De N-VA schuift de voormalige zakenbankier Tom Dechaene naar voren om eind deze maand Norbert De Batselier op te volgen als directeur van de Nationale Bank. Dat schrijft De Tijd dinsdag.

Norbert De Batselier wordt op 24 december 67 jaar, de leeftijdsgrens voor de directeurs van de Nationale Bank. De Batselier, die een SP.A-etiket heeft, had een afwijking van de leeftijdsgrens gevraagd, zoals is toegestaan voor enkele van zijn collega’s. Maar de regering-Michel heeft dat geweigerd. Ze zal Tom Dechaene benoemen als nieuwe directeur van de Nationale Bank, vernam de krant in politieke kringen.

Dechaene wordt voorgedragen door de N-VA. Het is meteen de eerste keer dat de N-VA een mannetje krijgt in de top van de Nationale Bank. Het waren tot dusver de drie traditionele politieke families - de christendemocraten, de socialisten en de liberalen - die de topmandaten in de Nationale Bank onder elkaar verdeelden. In de jaren 90 had directeur Robert Reynders, ex-kabinetschef van Hugo Schiltz, wel een VU-signatuur.