Toch vuurwerk bij Brusselse nieuwjaarsviering
Het vuurwerk vond traditioneel op de Kunstberg plaats. Foto: BELGA

Er komt toch een vuurwerk bij de nieuwjaarsviering in de hoofdstad, die dit jaar voor het eerst wordt georganiseerd op het De Brouckereplein. ‘Naar het model van de vieringen in New York en Parijs.’

Burgemeester Yvan Mayeur (PS) en eerste schepen Alain Courtois (MR) hebben het nieuwe concept van de nieuwjaarsviering toegelicht. De nieuwe plannen waren vorige week gelekt.

De viering vindt niet zoals de voorbije jaren plaats op de Kunstberg, maar op het De Brouckèreplein. Dat plein wordt in de nabije toekomst omgetoverd wordt tot Agora voor evenementen en manifestaties.

Het nieuwjaarsfeest krijgt naast verschillende soorten animatie ook een klank- en lichtspel, DJ-optredens, wedstrijden en last but not least: een vuurwerk. Vorige week werd nog gevreesd dat het vuurwerk niet zou doorgaan, onder meer omdat de brandweer gewaarschuwd had voor veiligheidsrisico’s.

‘Door de viering in het stadscentrum te organiseren, krijgen we een betere aansluiting met Winterpret op de Vismarkt en de schaatsbaan op het Muntplein’, zei burgemeester Mayeur. ‘We hebben er trouwens al verschillende vuurwerken georganiseerd.’

Vanaf 23 uur zal de organisatie het plein laten volstromen. De Anspachlaan moet tot aan het Beursplein kunnen genieten van het vuurwerk. Op een scherm van 60 vierkante meter kan het publiek foto’s uploaden en worden de winnende inzendingen van een videowedstrijd afgespeeld.

Enkele seconden voor de overgang naar het nieuwe jaar begint een countdown, gevolgd door ‘een pyrotechnisch spektakel’. ‘De hoofdstad van Europa verdiende al langer een evenement naar het model van de vieringen op Times Square in New York of de Champs Elysées in Parijs’, pronkte schepen Courtois.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig