Nieuwe hoop voor Saab
Foto: BDW

De redding is mogelijk nabij voor de noodlijdende Zweedse autobouwer Saab. Eigenaar National Electric Vehicle Sweden (Nevs), zelf in Chinese handen, heeft een intentieakkoord op zak met een Aziatische constructeur om de nieuwe hoofdaandeelhouder te worden.

De deal zou naar schatting ten laatste in februari 2015 afgerond worden.

Maar daarvoor moet wel de huidige gerechtelijke bescherming verlengd worden. De gerechtelijk bestuurder van Nevs zegt maandag een verlenging met drie maanden gevraagd te hebben bij de rechtbank. De constructeur uit het Zuid-Zweedse Trollhattan staat sinds eind augustus onder bescherming, maar die liep gisteren/zondag af. Die dag ondertekende Nevs het intentieakkoord met een “grote Aziatische OEM-constructeur”. Zo’n OEM maakt onderdelen die een merkfabrikant vervolgens gebruikt.

Dat bedrijf - waarvan het bestuur de plannen nog moet goedkeuren - zegt leningen toe om de kosten te dekken tot de deal finaal rond is. Het bedrijf zou ook onderhandelen met het vroegere moederbedrijf Saab AB, een producent van straaljagers en andere luchtvaartactiviteiten, over het gebruik van de merknaam Saab, die Nevs eerder dit jaar verloor.

In de Zweedse media werden eerder de namen genoemd van het Indiase Mahindra en het Chinese Dongfeng. Saab maakt de namen echter niet bekend. Maar er wordt ook met een tweede grote Aziatische constructeur onderhandeld voor een “uitgebreid ontwikkelingsproject”.

Ten derde werden ook commerciële stappen gezet voor productie in opdracht van andere fabrikanten, om inkomsten te genereren.

Nevs is momenteel in handen van twee Chinese eigenaren, van wie er een de financiële verplichtingen niet nakomt. Het bedrijf werd in 2012 na het faillissement van Saab opgericht. De constructeur was begin dit jaar de beperkte productie gestart van benzinewagens, maar in mei werd de band stopgezet. Er liepen intussen elektrische prototypes van de band.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig