Voka: ‘Alle medewerkers aan de slag in 80 procent West-Vlaamse bedrijven’
De haven van Zeebrugge ligt wel volledig stil. Foto: BELGA
Volgens ondernemersorganisatie Voka zijn in 80 procent van de bedrijven in West-Vlaanderen alle werknemers aan de slag gegaan. Dat meldt Voka maandagmiddag na een rondvraag. Bij de kmo’s was er ook veel werkwilligheid. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) zegt dat 1,5 procent van de kmo’s in West- en Oost-Vlaanderen te kampen had met stakende werknemers. Unizo houdt het op 5,3 procent.

'Voka is verheugd dat er in West-Vlaanderen duidelijk meer werkwilligen zijn dan stakers. We onderstrepen daarmee ons imago van hardwerkende provincie. De stakingsbereidheid is duidelijk minder groot dan vooraf aangekondigd werd door de vakbonden', aldus Hans Maertens, directeur-generaal van Voka West-Vlaanderen.

Voka ziet dat er vooral gestaakt wordt bij overheden, het openbaar vervoer en grote bedrijven, maar merkt ook op dat er grote bedrijven zijn die wel de deuren open houden. 'Grote bedrijven wijzen ons op de reputatieschade van een staking als deze: voor de klanten, voor de leveranciers en niet in het minst voor de buitenlandse hoofdkwartieren', meent Maertens.

Voka becijferde dat in West-Vlaanderen een verlies aan toegevoegde waarde zal zijn van 10 tot 15 miljoen euro.

NSZ: 'Zo goed als geen hinder in Oost- en West-Vlaamse kmo’s'

Het NSZ bevroeg in de loop van de dag 316 kmo’s in West- en Oost-Vlaanderen en zag dat slechts 1,5 procent van de werknemers af te rekenen kreeg met één of meerdere stakende werknemers. Elf procent van de bedrijven werd geconfronteerd met laatkomers door stakingspiketten of gebrekkig openbaar vervoer.

Unizo meent dat 5,3 procent van de ondernemingen getroffen werd in West-Vlaanderen. De ondernemersorganisatie kreeg ook het horen dat een kwart van de bedrijven te kampen had met laatkomers, en één op vijf ondernemingen ondervond hinder van een stakingspost. Zowat 36 procent van de kmo’s zagen enkele leveringen niet aankomen.

Meer hinder bij grote bedrijven

Bij grote bedrijven, waar de vakbonden sterk vertegenwoordigd zijn, was er meer hinder. Heel wat grote bedrijven, zoals Deceuninck in Roeselare en Picanol in Ieper, ondervonden heel wat hinder. In Ieper was er zelfs een optocht met enkele honderden mensen, vooral vanuit Picanol.

In Wevelgem kon onder meer Alpro niet bereikt worden omdat stakers daar de ingang van de industriezone de hele dag versperden. Bij Bekaert valt de schade goed mee omdat maandag voor velen sowieso een vakantiedag was, naar aanleiding van de feestdag Sint-Elooi, de patroonheilige van de metaalarbeiders.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in