Gentse haven verliest 20 miljoen euro aan waardecreatie door staking
Foto: Clement Philippe
Een vijftiental stakersposten langs alle toegangswegen naar de Gentse haven, zorgen ervoor dat die volledig afgesloten is voor het verkeer. De Gentse havenceo, Daan Schalck, wijst erop dat er 20 miljoen euro waardecreatie verloren gaat. Ook in de haven van Zeebrugge veroorzaakt de provinciale stakingsdag grote hinder. Dat is maandagochtend te horen bij het havenbestuur.

Gent

Op rechteroever, waar de meeste bedrijven gesitueerd zijn, heeft ongeveer elk kruispunt op de R4 een stakerspost, op linkeroever is de New Orleansstraat en Meulestedebrug, tot negen uur, afgesloten. Zowel de politie als de vakbonden zeggen dat het echter zeer rustig is op de wegen. Aan de Vliegtuiglaan zorgen vliegende stakingsposten voor prikacties, onder meer aan de 'Weba-tunnel'.

Zelzatebrug ligt tot 14 uur horizontaal, er kan geen enkel zeeschip de haven binnen. 'De scheepsagenten hebben dat ingeschat, want er was in het weekend een verhoogde activiteit en het eerstvolgende schip komt pas maandagavond 23.00 uur de haven binnen', aldus Schalck.

Door de blokkades kan Volvo Car Gent niet produceren, onder meer ook het Skaldenpark waar veel toeleveranciers gevestigd zijn, is afgesloten. Het bedrijf ging vorige week uit van een productieverlies van 1.200 wagens. Ook de toegang tot ArcelorMittal is geblokkeerd, maar het bedrijf sprak met de vakbonden af dat er wel halffabrikaten geproduceerd kunnen worden.

De actie heeft voor de Gentse haven twee gevolgen, zegt Daan Schalck. 'De Nationale Bank berekende dat de Gentse haven dagelijks een waarde van ongeveer 20 miljoen euro creëert, die waardecreatie gaat nu dus verloren', zegt hij. 'Daarnaast zijn de acties nooit goed voor het imago tegenover buitenlandse bedrijven.'

Zeebrugge

De bedrijvigheid in de haven van Zeebrugge is tot een minimum herleid. Zowel in de voorhaven, achterhaven als aan de Grens Inspectie Post staan er stakingsposten. Ook aan de transportzone is er heel wat hinder. Bedrijven zoals Tropicana en containerafhandelaar CHZ, zijn genoodzaakt dicht te blijven. Door die acties ligt ook het scheepvaartverkeer zo goed als stil.

‘De acties werden wel goed voorbereid en aangekondigd. Vandaag is er inderdaad weinig bedrijvigheid, maar het werk is de jongste dagen en ook de komende dagen goed verspreid’, aldus gedelegeerd bestuurder Joachim Coens.

‘Iedereen heeft wel een reden om staken. Zo zijn er uiteraard de plannen van de Vlaamse en federale regering, maar ook havenarbeiders en de transportsector hebben specifieke zorgen. Voor ons is het belangrijkste dat alles goed voorbereid is en dat alles rustig verloopt’, besluit Coens.