'Vlaamse regering mag factuur niet naar ouderen sturen'
Foto: BELGA

Vlaams parlementslid Jan Bertels (sp.a) vraagt minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) duidelijkheid te scheppen over de besparingen die de sector nog te wachten staan. Ook Groen is gekant tegen prijsverhogingen in de woonzorgcentra.

Vlaams parlementslid Jan Bertels (sp.a) reageert op de 'alarmkreet' van Peter Degadt van Zorgnet Vlaanderen, volgens wie de prijs van een rusthuisverblijf de komende jaren onvermijdelijk omhoog zal gaan. 'Minister Vandeurzen moet de onduidelijkheid wegnemen', aldus Bertels.

In verschillende kranten stelt Peter Degadt, de gedelegeerd bestuurder van Zorgnet Vlaanderen, maandag dat een prijsstijging dreigt van gemiddeld 50 tot meer dan 60 euro per dag, als gevolg van de besparingen van de Vlaamse regering. Hij verwacht dat die stijging er geleidelijk zal komen. 'Ik reken op zo’n vier jaar', voegt hij er op de VRT-radio aan toe.

Sp.a sluit zich aan bij Degadts 'alarmkreet'. Vlaams parlementslid Jan Bertels wijst op het afgesproken besparingspad van de Vlaamse regering, waarbij 247 miljoen euro besparingen op Welzijn voorzien zou zijn. 'Wat komt er nog?', vraagt Bertels. 'De onduidelijkheid creëert onrust. Minister Vandeurzen moet die onduidelijkheid wegnemen.'

De Vlaamse socialist steunt ook het pleidooi van Degadt voor transparantie in de dagprijzen. Concreet breekt Degadt een lans voor een ‘prijslijst’ op de site van het rusthuis, die aangeeft wat een bewoner krijgt voor de dagprijs. Een algemene website kan dan een vergelijkende tabel geven voor alle rusthuizen. De transparantie zal volgens Degadt voorkomen dat de prijzen onbeperkt omhoog gaan.

Groen: 'Factuur niet doorschuiven naar ouderen'

'Het is de verantwoordelijkheid van de regering-Bourgeois om voldoende middelen te voorzien', stelt Vlaams parlementslid Elke Van den Brandt (Groen). Voor haar maken de uitspraken van Peter Degadt duidelijk dat de besparingen van de Vlaamse regering wel degelijk een impact hebben op de kwaliteit van de woonzorgcentra.

“Ofwel worden geen renovaties of nieuwbouw meer gedaan, ofwel gaan bewoners meer betalen”, zegt Van den Brandt. 'Dit is een zoveelste voorbeeld van facturen die de regering van N-VA, Open Vld en CD&V naar de mensen doorschuift'.Ze vraagt dat de regering de beperking van middelen voor infrastructuur ongedaan maakt, zodat bewoners van woonzorgcentra niet de factuur moeten betalen van de overheid. Ook moet de regering structureel meer inzetten op thuiszorg, zodat er minder woonzorgcentra nodig zijn, aldus Van den Brandt.