Minister Marghem: ‘Geen nucleair incident’
Foto: BELGA

Federaal minister van Energie, Marie-Christine Marghem, benadrukt dat het incident met de kernreactor Tihange 3 geen ‘nucleair’ incident was, maar een probleem aan een transformator. ‘Er was dus geen enkele impact op de nucleaire veiligheid, noch op de veiligheid van de omwonenden of de medewerkers van Electrabel’, zo stelt ze zondagavond in een mededeling aan Belga. Electrabel en Elia verwachten dat de reactor wellicht de komende dagen opnieuw in dienst genomen kan worden, voegt de minister eraan toe.

Marghem wijst er ook op dat het elektriciteitsnetwerk in evenwicht is en de bevoorrading onder controle. De weersverwachtingen voor zondag en maandag in de buurlanden en vooral in Frankrijk zijn ‘bijzonder zacht voor de tijd van het jaar’, waardoor een verhoging van de importcapaciteit mogelijk is. Volgens de gegevens van netwerkbeheerder Elia zijn het productiepark en de verbindingen met het buitenland volledig beschikbaar. Ook het evenwicht van het net blijft verzekerd. De strategische reserves kunnen indien nodig geactiveerd worden, vervolgt de minister.

Volgens de laatste inlichtingen van de uitbater en Elia, die nauw samenwerken, zou de installatie wellicht de volgende dagen opnieuw in dienst genomen worden. De omvang van de schade moet nog vastgesteld worden. Elia behoudt ondanks het incident de stroomindicator voor de volgende zeven dagen op groen, zo besluit minister Marghem.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig