‘Geen bier of drugs meer, hoe moet ik nog films maken?’
Foto: BELGAIMAGE

De Deense filmmaker Lars von Trier vreest geen inspiratie meer te zullen vinden om nieuwe films te maken nu hij zowel de drugs als de alcohol heeft opgegeven. Dat zegt de controversiële auteursfilmer in een gesprek met de Deense krant Politiken.

Doorheen de geschiedenis hebben gewezen drugsverslaafden of dito alcoholisten 'nog nooit een (wezenlijke) creatieve uiting van enige artistieke waarde' geleverd, aldus de maker van menig meesterwerk. Politiken ging aldus met de eer lopen, als eerste medium een interview met von Trier te hebben afgenomen sedert de man de banbliksems over zich had gekregen door grapjes over het nazisme te maken bij de persvoorstelling in Cannes in 2011 van zijn apocalyptische prent 'Melancholia'.

Naar eigen zeggen was Von Trier zondag aan zijn negentigste dag als geheelonthouder toe. Dagelijks brengt hij een bezoekje aan de AA-club (Anonieme Alcoholisten). In het -zeven bladzijden lange! - interview zegt de Deense cineast tot drie maanden geleden dagelijks een fles wodka soldaat te hebben gemaakt. Opdat de drank ook de creativiteit zou stimuleren, mengde hij dat met diverse soorten drugs.

De 58-jarige vader van vier zei op een punt in zijn leven te zijn gekomen waar hij moest kiezen tussen de mens von Trier en de gelijknamige cineast. Eerstgenoemde won het pleit - tot spijt van de filmliefhebber.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig