Beschamend Standard verliest sleutelmatch tegen Kortrijk
Foto: BELGA

Na een bijzonder flauwe wedstrijd van beide ploegen heeft Kortrijk de drie punten gepakt op het veld van Standard. De eerste helft was een maat voor niets, maar na de pauze trapte Kortrijk een ontstellend zwak Standard in een nieuwe crisis. Het is de eerste keer in 30 jaar dat Kortrijk wint op Sclessin. In de stand staat Kortrijk nu gedeeld vierde met 28 punten, Standard haalt 0 op 6 en staat op een achtste plaats.

 

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

 

 

Standard is weer helemaal bij af. Na een goede herstart onder nieuwe coach Ivan Vukomanovic stokt de motor nu helemaal bij de Luikenaars. Na de 3-2 nederlaag tegen Oostende en de uitschakeling in de Europa League gaat Standard nu voor de derde wedstrijd op rij onderuit. Dat niet alleen, ook het geleverde spel is niet om aan te zien bij de Luikenaars...

De eerste helft was niet om aan te zien. Een festival aan foute passes en verkeerde beslissingen deed pijn aan de ogen. Niet alleen bij Standard, ook Kortrijk deed lustig mee met het zwakke spelpeil. De wedstrijd had helemaal anders kunnen lopen als De Camargo wat scherper voor doel was. De Braziliaanse Belg werd mooi vrijgespeeld door Jeff Louis, maar trapte half naast de bal. Aan de overkant kon Marusic na een goede ren bijna meteen profiteren, maar de snelle Serviër kraakte zijn schot en trapte voorlangs.

Anticampagne voor België

Al combinerend lukte het niet voor Standard, dus probeerde Mpoku het maar vanop stilstaande fase. De vinnige aanvaller leek het leer in de winkelhaak te schilderen, maar Keet pareerde met een mooie save. Wat daarna volgde, was een anticampagne voor het Belgische voetbal. De aanwezige toeschouwers moesten bij elk schot op doel vrezen voor lijf en leden, want bij beide ploegen stond het vizier bijzonder slecht afgesteld. Een afzwaaier van Santini die over de zijlijn buiten ging was de perfecte samenvatting van de eerste helft.

Jelle Van Damme kwam wel nog dicht bij een doelpunt, opnieuw na een stilstaande fase. De verdediger kopte de corner van Jeff Louis echter tegen de dwarsligger. Het was het laatste en zowat beste wapenfeit van de hele eerste helft.

Uitgespeeld als miniemen

Bij de start van de tweede helft moest Yves Vanderhaeghe noodgedwongen een wissel doorvoeren. De snelle Marusic kon geblesseerd niet meer verder en werd vervangen door Stijn De Smet. Die was meteen van levensbelang voor KV Kortrijk. Na een goede loopactie bediende hij Chevalier, die koelbloedig de bal in de korte hoek binnenknalde. De verdediging en doelman van Standard stonden erbij en keken ernaar als waren ze miniemen.

Standard gaf zich niet meteen verloren, mede omdat Santini niet doelgericht genoeg was. Jeff Louis probeerde aan de overkant een penalty te versieren, maar mocht blij zijn dat hij aan een gele kaart ontsnapte voor een overduidelijke schwalbe. Nog voor het uur was het kalf dan toch verdronken voor Standard. Ciman liet zich, opnieuw veel te makkelijk, uitspelen na een hoge bal. Chevalier ging ermee aan de haal en bediende Santini. De Kroaat controleerde de bal fraai en knalde onhoudbaar de 0-2 in doel.

De supporters van Standard richtten hun woede dan maar naar Roland Duchatelet. Met spreekkoren anti-Duchatelet liet Sclessin duidelijk horen wat het vond van de situatie. Het hielp de spelers op het veld ook niet verder, Standard kon geen vuist meer maken en leed al de zesde nederlaag van dit seizoen.

Opmerkelijk:

Komt het nog goed met de Luikenaars dit seizoen? Na een goed begin onder (interim-)trainer Vukomanovic gaat Standard nu voor de derde wedstrijd op rij de boot in.

Hoogtepunten:

24’ - Standard krijgt een vrije trap op een goede positie na een fout op Mpoku. Die gaat zelf achter de bal staan, maar trapt de bal maar net naast de paal buiten!

36’ - Jelle Van Damme komt in een goede positie in de zestien. De kapitein van Standard kan koppen, maar ziet de bal stranden op de lat! De beste kans van de wedstrijd.

46’ - Stijn De Smet vervangt de geblesseerde Marusic bij Kortrijk aan de start van de tweede helft.

46’ - GOAL - Stijn De Smet is meteen belangrijk voor Kortrijk! Hij speelt Chevalier aan, die scoort met een lage schuiver in de korte hoek! De verdediging en doelman van Standard zijn toeschouwers.

57’ - GOAL - Ciman laat zich veel te makkelijk ringeloren op een hoge bal naar Chevalier. De Fransman bedient Santini, die de bal goed controleert en in de draai het leer binnenknalt! Fraaie goal, het staat 0-2 voor Kortrijk.

81’ - Standard probeert nog twee keer om een aansluitingstreffer te scoren, maar toont waar het schort. Ciman trapt het leer veel te makkelijk hoog over, Jeff Louis kopt een niet te missen kans zomaar voorlangs. Tekenend en schrijnend.

89’ - In de 89e minuut komt Standard eindelijk nog eens gevaarlijk opzetten. Vinicius kopt echter zwakjes recht op Keet.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig