Italiaanse parlement keurt begroting regering-Renzi goed
Matteo Renzi Foto: REUTERS

De Italiaanse Kamer van Volksafgevaardigden heeft zondag de door de regering van Matteo Renzi opgestelde begroting voor het jaar 2015 goedgekeurd met 324 stemmen tegen 108. Nog voor de jaarwisseling moet ook de Senaat zich nog over dat budget uitspreken. De Italiaanse begroting is het voorwerp van een geschil met de Europese Commissie, die vindt dat het huiswerk van Renzi te weinig effect zal hebben op Italië’s enorme overheidsschuld.

De begroting stoelt nochtans op enkele door de EU geliefkoosde maatregelen, zoals het verlagen van de bedrijfsbelasting, maar ook een maatregel als een belastingverlaging voor de lage(re) inkomens. Het geld daarvoor moet komen van nieuwe staatsleningen. Wat Europa dwars zit, is dat Renzi in september de doelstelling, het overheidstekort te beperken tot 1,8% van het bnp, liet vallen en zich richtte op een tekort van 2,9%. Dat is net onder de ‘verplichte’ Maastrichtnorm van 3 procent en mogelijk onvoldoende om door de Commissie goedgekeurd te worden.

Uit een technisch document van de EC zou blijken dat Brussel Italië wil verplichten om extra bezuinigingen door te voeren voor een totaal van 4,8 miljard euro.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig