Club raapt in knotsgekke slotfase toch een punt in Anderlecht
Foto: pn
Een zinderende topper tussen Anderlecht en Club Brugge is op 2-2 geëindigd. De West-Vlamingen sleepten dankzij een tweede vrije trapdoelpunt van Victor Vazquez in de 89ste minuut alsnog een punt uit de brand bij de landskampioen. Vier minuten eerder had Proto nog een strafschop van Timmy Simons gered. Door dit gelijkspel blijft Club Brugge alleen leider met één punt voorsprong op Anderlecht en drie punten op AA Gent.

Goed nieuws vooraf voor Anderlecht-trainer Hasi: hij kon op het middenveld toch beschikken over  Steven Defour. De patron van paars-wit geraakte toch wedstrijdfit, al zou hij na 56 minuten noodgedwongen vervangen worden door Kljestan. Michel Preud’homme  moest het dan weer zonder Thomas Meunier stellen. Davy De fauw stond zo op de rechtsachter.

De studieronde duurde 25 minuten. Toen brak Victor Vazquez een gesloten match helemaal open met een vrije trap vanaan de zijlijn. De voorzet van de Spaanse draaischijf vloog voorbij alles en iedereen - al dan niet via de kruin van De fauw - voorbij Silvio Proto: 0-1. Het antwoord van Anderlecht kwam 8 minuten later: de tot op dat moment onzichtbare Dennis Praet knalde de gelijkmaker prinsheerlijk via de paal voorbij een kansloze Mathew Ryan. Toch had Club Brugge met een voorsprong de rust in moeten gaan, maar Izquierdo (2x) en De Sutter lieten na om de trekker over te halen.

Er zijn geen zekerheden meer: Deschacht scoort, Simons mist strafschop

Anderlecht kwam sterker uit de kleedkamer. De thuisploeg nam het commando over en werd daarvoor na 10 minuten beloond. Nota bene Olivier Deschacht frommelde de bal na een hoekschop over de doellijn: 2-1. Het eerste doelpunt van het blonde Anderlecht-icoon dit seizoen. Ondanks de vervanging van Defour had de landskampioen nadien de boel stevig onder controle. Op een strafschopgevalletje met Vanden Borre en Refaelov na, slaagde Club Brugge er amper in om aanvallend nog iets klaar te krijgen. Anderlecht was een paar keer dicht bij de 3-1, maar Ryan hield met enkele 'Torino-saves' op pogingen van Kljestan en Kawaya Club Brugge in de match. Het bleken alweer cruciale reddingen van de Australiër. 

De laatste tien minuten van de topper leken uit een scenario van Alfred Hitchcock te komen. Refaelov versierde een strafschop, maar de onfeilbaar geachte Timmy Simons miste net als tegen Waasland-Beveren zijn penalty. Silvio Proto redde de zwak getrapte elfmeter met zijn voet, Simons kon ook in de herneming niet scoren. Proto balde de vuisten en leek de 'Man van de Match' te worden. Dat was echter buiten Victor Vazquez gerekend. De Spanjaard krulde - alweer vanaan de zijlijn - in de 88ste minuut zijn tweede vrije trap tegen de touwen. Proto reageerde furieus omdat hij gehinderd werd door een vallende Castillo. De Chileen had echter een duwtje gekregen van Mitrovic. 

Anderlecht - Club Brugge eindigde zo net als de heenmatch op 2-2. Daardoor blijft Club Brugge leider met één punt voorsprong op de Brusselaars. 

Hoogtepunten:

25 ‘ Vazquez zwiept van tegen de zijlijn een vrije trap voor doel. De fauw laat het leer lopen en zo is alles en iedereen verrast. Proto moet de schlemielige openingsgoal uit zijn netten vissen.

33 ‘ Eindelijk toont Praet zich eens. Acheampong rent de flank af en speelt in bij Deschacht. Die legt laag voor doel naar Conté. Het leer komt echter bij Praet, die via de binnenkant van de paal de gelijkmaker op het bord zet.

34 ‘ Izquierdo sprint sneller dan Van den Borre en kan vrij afdrukken. Proto redt met een beenveeg. Hier zat meer in.

39 ‘ De Sutter legt af naar Refaelov. Hij legt breed naar de vrijstaande Izquierdo die maar binnen te leggen heeft. Hij ramt het leer echter over doel.

44 ‘ Goeie aanval alweer van de bezoekers. Izquierdo zet voor naar de tweede paal. Daar trapt De Sutter uit een scherpe hoek op Proto.

55 ‘ Na een hoekschop frommelt Deschacht het leer voorbij Ryan en een bos van spelers over de lijn. Knullige goal, maar paars-wit wel op voorsprong!

67’ Gedoz steekt Refaelov diep en op de rand van de zestien duwt Van den Borren hem neer. Net er binnen of net er buiten kan je over discussiëren, maar altijd fout. Lijn- en scheidsrechter reageren echter niet...

68 ‘ Kljestan haalt uit en noopt Ryan tot een prachtreflex om de bal uit de bovenhoek te houden.

83 ‘ Refaelov dribbelt naar binnen de zestien en en wordt gehaakt door Conté. Nu kan Verbist niet anders dan de bal op de stip te leggen. Simons trapt de strafschop rechtdoor en Proto redt met een voet. Het blijft 2-1!

88 ‘Het zoals de eerste helft krult Vazquez opnieuw een vrije trap van tegen de zijlijn binnen. Proto wordt wel gehinderd door Castillo en is furieus.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig