Wout Van Aert herstelt foutje en wint Flandriencross
Foto: Photo News

Wout Van Aert heeft de Flandriencross in Hamme gewonnen. Kort voor de finish moest de jonge renner van Vastgoedservice-Golden Palace uit zijn klikpedaal, maar ging alsnog over Mathieu van der Poel in de laatste rechte lijn en won. De Duitser Walsleben werd derde, Nys eindigde op plaats vier en blijft leider in de stand.

Op een snel en technisch parcours was het belangrijk om goed vertrokken te zijn. Het kan dan ook geen toeval zijn dat de favorieten Van Aert en Kevin Pauwels meteen de koppositie voor hun rekening namen. De andere mannen in vorm, Meeusen, van der Haar en Nys volgden al snel in hun zog.

Pokeren bij Meeusen en Pauwels

Na een eerste ronde waar alles makkelijk samenbleef, begon de koers pas echt in de tweede ronde. Wout Van Aert moest even uit zijn klikpedaal en verloor meteen zes plaatsen. Ook Nys had een probleem met zijn voet, maar bleef op de fiets. Vooraan keken Meeusen en Pauwels wat naar elkaar, beide renners hadden duidelijk geen zin om zo vroeg al de koppositie te claimen.

Door al dat pokeren leek de koers even stil te vallen, maar dat was niet naar de zin van de youngster Van Aert en van der Poel. Die laatste probeerde met een demarrage van uit het pak de schwung er weer in te krijgen, maar mede door technische pech raakte de renner van BKCP-Powerplus niet ver weg. Het was de andere Nederlander, Lars van der Haar, die stevig kon doortrekken en een groepje favorieten kon vormen. Bij het ingaan van de vijfde ronde zaten Van Aert, Nys, Meeusen en van der Haar voorin, Kevin Pauwels sloot even later ook aan.

Jens Adams verrast

Jens Adams verraste de favorieten echter met een jump op het asfalt. De jonge renner van Vastgoedservice-Golden Palace ging op en over het groepje favorieten en fietste een mooie voorsprong bij elkaar. In de achtergrond speelde Van Aert de ideale ploegmaat en hield Nys en co. wat op, maar moest de Kannibaal uit Baal even later toch laten rijden. Met nog vier ronden voor de boeg was de voorsprong zeven seconden, maar onder impuls van een sterke Meeusen kwam alles weer bijeen.

De jonge Adams had echter nog wat kruit in de voeten en ging er opnieuw vandoor. Deze keer zat Nys iets te ver, waardoor anderen hun kans schoon zagen. De Duitse kampioen Walsleben en de Nederlander van der Poel leidden de dans in de achtergrond en rekenden de renner van Vastgoedservice-Golden Palace opnieuw in, nog voor het ingaan van de laatste ronde.

Sterke Van Aert

Met het bos in zicht ging Walsleben ervandoor. Van der Poel probeerde het gat dicht te rijden, maar kwam niet dichter bij de Duitser. Meeusen ging op een cruciaal moment onderuit en mocht de overwinning in Hamme vergeten. Van der Poel en Van Aert kwamen bij Walsleben, het internationale trio mocht onder elkaar uitmaken wie de Flandriencross op zijn naam mocht schrijven.

Op het laatste bergje moest Wout Van Aert uit het klikpedaal en hinderde Walsleben. Van der Poel waande zich zegezeker en zette de sprint vroeg in, maar in de laatste rechte lijn ging Van Aert nog over de jonge Nederlander! Hij mag zich de eerste winnaar van de Flandriencross noemen.

Top-5:

1) Wout Van Aert

2) Mathieu van der Poel

3) Philipp Walsleben

4) Sven Nys

5) Lars van der Haar

Bekijk hier de volledige rituitslag.